Gemeente Zoetermeer

Woningcorporatie De Goede Woning (DGW) en gemeente werken samen bij inzicht in illegale bewoning

Met de ondertekening van een convenant donderdag 14 september krijgt DGW inzicht in een deel van de gemeentelijk basisadministratie. Zo hoopt DGW makkelijker illegale bewoning te constateren. Illegale bewoning wil hierbij zeggen dat (onder)huurders zich niet houden aan de regels van het woonruimteverdelingssysteem. In de praktijk gaat het dan bijvoorbeeld om iemand die al lang niet meer op het adres woont waar hij bij de corporatie staat ingeschreven en de woning onderverhuurt aan iemand anders. Dit heeft als resultaat dat een woning niet vrij komt voor degene die volgens zijn inschrijfduur aan de beurt is.

Om dit soort zaken te constateren is een koppeling met het GBA erg handig. De persoon die zich uitgeschreven heeft bij de gemeente kan dus wel nog gewoon bij een corporatie ingeschreven staan. Het naast elkaar leggen van het GBA en de administratie van DGW kan dus aan het licht brengen waar illegaal gewoond wordt. Het convenant is vooral een hulpmiddel voor de corporatie. Waarbij het eerst heel moeilijk was vermoedens van illegale bewoning te bewijzen, kan nu door een controle met het GBA meteen aan het licht komen of iets niet klopt. Na zo'n constatering kan een onderzoek gestart worden en is beëindiging van het huurcontract de laatste stap. In het huurcontract staat namelijk dat de huurder de hoofdbewoning in de gehuurde woning moet hebben.

De reden dat de gemeente hieraan meewerkt is dat op de huidige manier schaarse woonruimte niet eerlijk verdeeld wordt. De gemeente vindt het haar taak om juist te zorgen voor een rechtvaardige toewijzing van de woonruimte. Wanneer mensen illegaal wonen hebben zij minder binding met de buurt. Dit kan gevolgen hebben voor de leefbaarheid in bepaalde complexen.

In eerste instantie is ervoor gekozen om de koppeling van het GBA alleen bij DGW toe te passen. Als blijkt dat het een goede methode is om illegale bewoning te constateren dan zullen ook de andere corporaties aansluiten.

Er is nog geen beeld hoeveel er precies illegaal gewoond wordt in Zoetermeer. De corporaties hebben wel vermoedens dat er in bepaalde complexen veel illegale bewoning voorkomt. Hierbij valt te denken aan kleine 2-kamer flatjes waar mensen volgens de administratie van de corporaties al 10 jaar wonen. Dit kan natuurlijk, maar de meeste huurders willen woon carriëre maken en zoeken iets groters zodra zij hiervoor in aanmerking komen. Ook omwonende kunnen aangeven dat zij constateren dat er 4 mensen in een 2 kamer flat wonen.