MINDEF: Heroprichting 45 Pantserinfanteriebataljon te Ermelo

Ministerie def

http://www.mindef.nl

Het 45ste Pantserinfanteriebataljon Oranje Gelderland wordt op 14 september a.s. heropgericht. Dit infanteriebataljon krijgt als standplaats de Generaal-Spoorkazerne in Ermelo. De heroprichting van het bataljon komt voort uit de herstructurering van de krijgsmacht. Hiermee wordt de capaciteit van de landmacht om deel te nemen aan crisisbeheersingsoperaties vergroot. Het bataljon zal in maart 2008 worden uitgezonden naar Uruzgan.

Een deel van het bataljon is afkomstig van de onlangs gesloten kazerne in het Duitse Seedorf. Bij de werving van het nieuwe personeel heeft het bataljon zich vooral gericht op vrouwen. Daarbij is gekeken naar alle functies, waaronder ook de gevechtsfuncties. Het aantal vrouwen dat zich de afgelopen maanden voor een baan bij het bataljon heeft gemeld is sterk toegenomen.

Om de relatie met de plaatselijke bevolking te onderstrepen, vindt de oprichtingsceremonie plaats op de markt in Ermelo. De commandant der strijdkrachten, luitenant-generaal Peter van Uhm, zal namens Hare Majesteit om 15.00 uur het bataljonsvaandel uitreiken aan de bataljonscommandant luitenant-kolonel Kees de Rijke.

De naam Oranje Gelderland dateert uit 1722 toen het regiment van het gewest Gelderland onder commando kwam van de erfgenaam uit het geslacht Oranje-Nassau, de latere stadhouder Willem IV. Het Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH) heeft de geschiedenis van het regiment beschreven in het boek 'Het Regiment Infanterie Oranje Gelderland'. Ter gelegenheid van de heroprichting van het regiment neemt generaal van Uhm na de vaandeluitreiking uit handen van de directeur van het NIMH, drs. Piet Kamphuis, het eerste exemplaar van dit boek in ontvangst.