Gemeente Utrecht

Utrechtse gemeenten en instellingen tekenen Convenant Aanpak Huiselijk Geweld

Huiselijk geweld is een van de meest voorkomende vormen van geweld in onze samenleving. De omvang van de problematiek en de schade voor de gezondheid en het welzijn van volwassenen en kinderen vragen om een sluitende en samenhangende aanpak. Daarom heeft de centrumgemeente Utrecht de afgelopen tijd samen met de samenwerkingspartners en de regiogemeenten gewerkt aan het opstellen van het convenant Aanpak Huiselijk Geweld. Om dit belangrijke moment officieel vast te leggen wordt het convenant op 14 september 2006 ondertekend door de centrumgemeente Utrecht, regiogemeenten en de betrokken organisaties, in aanwezigheid van burgemeesters en/of wethouders en bestuurders van de samenwerkende organisaties.

Met het Convenant Aanpak Huiselijk Geweld loopt de regio Utrecht vooruit op de komst van een nieuwe wet op 1 januari 2007; de Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO). Het doel van de WMO is dat iedereen kan meedoen in de maatschappij. De WMO biedt hulp en ondersteuning om te voorkomen dat mensen later zwaardere vormen van hulp nodig hebben. Per 1 januari 2007 vallen ook vrouwenopvang en de bestrijding van huiselijk geweld onder de Wet maatschappelijke ondersteuning.

Om huiselijk geweld en de gevolgen ervan aan te pakken, is het van belang zo vroeg mogelijk in contact te komen met slachtoffers en daders. Het Advies en Steunpunt Huiselijk Geweld stad en regio Utrecht is een laagdrempelige voorziening, waar alle betrokkenen bij huiselijk geweld terecht kunnen voor informatie, advies en doorverwijzing. In de stad Utrecht wordt al jaren een samenwerking gerealiseerd tussen dit steunpunt en betrokken professionele organisaties om samen een zo adequaat mogelijk antwoord te geven op huiselijk geweld. Deze samenwerking wordt nu uitgebreid naar de regio Utrecht en om deze samenwerking en uitbreiding ervan een stevige basis mee te geven in de stad en regio Utrecht, wordt dit convenant afgesloten. Het convenant heeft als doel een gemeenschappelijke aanpak van huiselijk geweld te organiseren en te verankeren, waardoor een sluitend vangnet gecreëerd wordt rond (potentiële) daders, slachtoffers en getuigen van huiselijk geweld.

Het convenant wordt ondertekend door partners die een bijdrage leveren aan de hulpverlenende taken en de aanpak van huiselijk geweld (voor de ondertekenende partijen zie bijlage). Tussentijds kunnen echter steeds nieuwe partijen toetreden tot dit convenant. De gemeenten De Bilt en IJsselstein tekenen later dit jaar.

Tijdens de bijeenkomst wordt een interactieve discussie gevoerd over de aanpak van huiselijk geweld met een panel en aanwezigen in de zaal. Het gesprek wordt vormgegeven aan de hand van voorbeelden uit de praktijk van het Advies en Steunpunt Huiselijk Geweld stad en regio Utrecht. Het discussiepanel wordt gevormd door de volgende personen:

Mw. A.H. Brouwer-Korf, Openbare Orde en Veiligheid, burgemeester Utrecht

Dhr. C. van Eijk, wethouder Welzijn (WMO), Cultuur en Integratie Utrecht

Mw. C. Curvers, wethouder Welzijn (WMO), Sport & Recreatie, Wijkgericht werken Nieuwegein

Dhr. P. Hoppener, lid Raad van Bestuur Altrecht

Mw. M. Mulders, coördinator Advies en Steunpunt Huiselijk Geweld stad en regio Utrecht

Het programma ziet er als volgt uit:

15.30 uur Ontvangst genodigden, gelegenheid om het Convenant te tekenen

16.00 uur Opening bijeenkomst door burgemeester mw. A.H. Brouwer-Korf

16.05 uur Presentatie monitor Huiselijk Geweld door wethouder C. van Eijk

16.10 uur Start interactieve discussie over de aanpak van huiselijk geweld

16.40 uur Ondertekening convenant door de leden van het panel

16.45 uur Maken van een groepsfoto van de ondertekenaars

16.55 uur Aansnijden van de taart door burgemeester mw. A.H. Brouwer-Korf

17.00 uur Einde programma, taart eten en een drankje nuttigen

18.00 uur Einde bijeenkomst

Noot voor de media:

Voor interviews kunt u contact opnemen met Sari Klatter, tel. 030 - 286 14 09, of Anita van Wijnbergen, tel. 030 - 286 10 44.

U kunt het convenant opvragen bij Herman van Vuren, Projectondersteuner Projectmanagementbureau Gemeente Utrecht,廊 030 286 3792.