Tweede Kamer der Staten Generaal

Aantal blinden en slechtzienden neemt komende jaren fors toe Sensis start campagne voor meer bekendheid


Donderdag 14 september aanstaande om 11.30 uur zal kamervoorzitter Weisglas op het plein voor de Tweede Kamer in Den Haag samen met een blinde goalballkeeper het startschot geven voor de landelijke campagne van Sensis. Het aantal mensen met een visuele beperking neemt de komende jaren flink toe. Daarom start Sensis de campagne ?Zien met je zintuigen? waarin de wereld van slechtziende en blinde mensen centraal staat. Ook in Breda, Rotterdam en Grave vinden startacties plaats.

Er zijn in Nederland nu al zo?n 260.000 blinde en ernstig slechtziende mensen. Dat aantal stijgt verder naar 350.000 in 2020. Een stijging van 35% die voornamelijk samenhangt met de vergrijzing. Tachtig procent is ouder dan 65 jaar.
Het aantal mensen met een visuele beperking neemt de komende jaren verder toe door:
Een toename van 65-plussers, en in Zuid-Nederland een relatief hoge toename van 75-plussers.
Het aantal vroeggeboortes neemt toe met meer risico op cerebrale visuele stoornissen.
De visuele problematiek bij mensen met een verstandelijke beperking wordt onvoldoende onderkend en blijkt bij 20% van hen voor te komen. Het aantal mensen met visuele waarnemingsstoornissen als gevolg van niet aangeboren hersenletsel neemt toe.

Als je slechtziend of blind wordt weet je vaak niet hoe je verder moet met je leven.
Dagelijkse bezigheden worden een probleem zoals de wasmachine bedienen, je kleinkinderen mailen, op de trein stappen of je vrienden bezoeken. Het komt nog te vaak voor dat mensen met een visuele beperking niet weten dat ze bij Sensis terecht kunnen.
En dat is jammer, want Sensis kan hen juist helpen meer en beter mee te doen met het gewone leven.

Veel blinde en slechtziende mensen maken al gebruik van de diensten van Sensis, bijvoorbeeld bij computeren, vrijetijdsbesteding, het inrichten van de werkplek met de juiste verlichting. Ook ouders en leerkrachten kunnen terecht bij Sensis voor ondersteuning bij opvoeding en onderwijs aan kinderen met een visuele beperking. Door deze campagne wil Sensis juist die mensen bereiken die nog niet weten dat er met de juiste hulp nog veel mogelijkheden zijn om je sensitiviteit, talenten en vaardigheden te ontwikkelen.

De campagne ?Zien met je zintuigen? omvat advertenties in kranten en vakbladen, radiospotjes, abri?s op NS-stations en mailingen naar o.a. artsen, ouderenorganisaties en consultatiebureaus. In Breda en Grave zijn startacties met een heteluchtballon en in Rotterdam zullen blinde handboogschutters het symbolische startschot geven.

Sensis is de organisatie voor zorg, onderwijs en diensten aan slechtziende en blinde mensen. Kinderen en volwassenen kunnen hier terecht voor onderzoek, onderwijs, advies revalidatie, behandeling, begeleiding, cursussen, informatie en voorlichting. Zorg, onderwijs en diensten van Sensis zijn erop gericht slechtziende en blinde mensen in staat te stellen zo zelfstandig mogelijk deel te nemen aan het maatschappelijk leven.