Gemeente Utrecht

Utrechtse scholen in debat over de vraag hoe integratie in het onderwijs kan worden bevorderd

Op donderdag 14 september, 17.00 uur gaan schooldirecteuren, leerkrachten, besturen, ouders, ouderorganisaties, politiek en beleidsambtenaren met elkaar in debat. Zij buigen zich over de vraag hoe basisscholen, gemeente en andere betrokken partners integratie op scholen kunnen bevorderen. De gemeente Utrecht wil dat scholen een afspiegeling zijn van de wijk. Hoe doe je dat? Heb je het dan over toelatingsprocedures, ouderinitiatieven, voorscholen of andere onderwijsprojecten. Deze vragen komen tijdens het debat aan de orde. Wethouder integratie Cees van Eijk sluit het debat af.

De gemeente Utrecht wil dat scholen een afspiegeling zijn van de wijk. In veel gevallen moeten scholen daarom gemengder van samenstelling worden. Op deze wijze kunnen kinderen en ouders van verschillende achtergronden elkaar leren kennen en respecteren. Tijdens het stadsdebat gaat het over maatregelen die kunnen worden getroffen om segregatie in het onderwijs tegen te gaan.

Maar het gaat ook over de vraag of en hoe witte scholen in witte wijken en zwarte scholen in een allochtone omgeving kunnen bijdragen aan integratie en hun leerlingen laten kennismaken met culturele diversiteit.

Het vervolg&

Dit stadsdebat is de eerste in een serie van drie debatten over integratie in het onderwijs. Het Stadsdebat vindt plaats in de Hogeschool Domstad, Koningsbergerstraat 9.

In oktober en november staan twee wijkdebatten gepland. Dan gaat het over mogelijkheden die ouders zelf hebben om een school in de buurt meer een afspiegeling van die buurt te laten zijn. En hoe basisscholen dit kunnen bevorderen.

Noot voor de media:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Bestuurscommunicatie, Anita van Wijnbergen, tel: 286 10 44. Het Stadsdebat en de wijkdebatten worden georganiseerd door IdtV-Dits en Alleato in opdracht van de gemeente Utrecht.

Het precieze programma vindt u in de bijlage.

Bijlage:

Programma Stadsdebat Onderwijs en integratie, 14 september 2006

Hogeschool Domstad, Koningsbergerstraat 9.

16.30 u Inloop met koffie en broodjes

16.45 u Welkomstwoord door debatleider Lex Bohlmeijer, journalist (NCRV-radio)

16.50 u Opening en inleiding over samenstelling basisscholen in de gemeente Utrecht door Louke Vissers, afdelingshoofd onderwijs

17.05 u Film Jong Gekleurd, over onderwijs en integratie van IdtV-DITS

17.25 u Start onderwijsdebat

18.30 u Conclusies en aanbevelingen door debatleider

18.35 u Reactie van Cees van Eijk, wethouder van integratie

18.45 u Informeel napraten met een borrel en een hapje

19.30 u Einde