Vrije Universiteit Amsterdam

Persbericht

Expositie en gastcollege van voetbalfotograaf Hans van der Meer

Bal in de sloot

Hans van der Meer was afgelopen zomer volop in het nieuws met zijn opvallende fotoserie Europese Velden. Terwijl in Duitsland s werelds beste (en best betaalde) voetballers om de wereldtitel streden, toonde Hans van de Meer een blik achter de schermen van het Europese amateurvoetbal. De komende maanden is aan de Vrije Universiteit zijn fotoserie Hollandse Velden te zien. Voorafgaand aan de opening geeft Hans Van der Meer op donderdag 14 september een gastcollege.

Hollandse velden

In de foto s van Van der Meer (1955) zijn de skyboxen, de schijnwerpers, de opgeverfde spelersvrouwen en de televisiecamera s ver te zoeken. Een grasveld, wat bomen en een enkel verwaaid reclamebord, daar moeten de voetballers het mee doen. En natuurlijk de onvermijdelijke sloot waar de bal na (weer) een wanhopige actie in verdwijnt&

Meer nog dan op de sport ligt de focus van Hans van der Meer op het veld, op het landschap. Op voetbalvelden die haast per ongeluk lijken te zijn ontstaan: midden tussen de weilanden of juist ergens in een oude stadswijk. Velden met rijen populieren eromheen, onder aan een spoordijk of aan de rand van de duinen; knollenvelden waar de wind vrij spel heeft en waar de tegenstanders uit de stad nooit kunnen winnen van de club uit het dorp.

Gastcollege en expositie

In zijn gastcollege zal Hans van der Meer ingaan op zijn fotografie en op de achtergronden van deze tentoonstelling. Hollandse Velden is nog tot 31 oktober te zien in het Exposorium van de Vrije Universiteit.

Hans van der Meer fotografeerde werknemers (Werk 1993), maakte panoramafoto s van het Amsterdamse Verkeer (1995) en fotografeerde Groningen van A tot Z (1997) In 1998 ontstond Hollandse velden, het fotoboek over amateurvoetbal in Nederland, met teksten van Jan Mulder. Hij publiceerde foto s in verschillende nationale en internationale voetbalbladen.