Gemeente 's-Hertogenbosch

14-09-2006
Tarra als stedenbouwkundig bureau gekozen voor Boschveld

Het college heeft gekozen voor stedenbouwkundig bureau Tarra. Zij volgt hiermee het voorstel van de werkgroep Stedenbouw Boschveld bestaande uit gemeente, corporaties en het OBB (Onafhankelijk Buurtplatform Boschveld). Tarra mag de plannen gaan uitwerken voor een nieuwe stedenbouwkundige uitwerking van deelgebied 1 van Boschveld, zoals in `Heroriëntatie Boschveld' is aangegeven. Wethouder Weterings: "voor Boschveld wordt met een schone lei begonnen. Oude plannen zijn van tafel. De plannen zijn niet al morgen gerealiseerd, maar begin 2008 gaan we zeker starten. Een geleidelijk proces in kleine stappen, waarbij de bewoners steeds worden betrokken. Er zijn lessen getrokken uit het verleden. De vernieuwing in Boschveld is meer dan alleen een bouwplan. Het gaat ook om de sociale samenhang. De manier waarop de mensen in Boschveld samen leven is in elke fase het uitgangspunt voor de vernieuwing van de wijk."

Keuze door werkgroep van gemeente, corporaties en OBB Drie bureaus hebben op 19 juni 2006 hun visie op inhoud en proces aan de wijk gepresenteerd in aanwezigheid van Wethouder Weterings van volkshuisvesting en stedelijke vernieuwing. De drie bureaus zijn; Tarra architectuur & stedenbouw uit 's-Hertogenbosch, Diederendirrix uit Eindhoven en De Nijl Architecten uit Rotterdam. De wijkpresentatie heeft bewezen dat alle drie geselecteerde bureaus de stedenbouwkundige aspecten van de integrale wijkvisie tot een goed einde zouden kunnen brengen. Allen kennen een integrale oplossing voor de verschillende programmaonderdelen, zijn inspirerend en hebben een creatief oplossend vermogen.

Bewoners is gevraagd een keuze te maken voor het ontwerp dat hen aanspreekt en voor de architect die zij de klus toevertrouwen. Daartoe is na afloop door het OBB een enquête voorgelegd aan bewoners. De enquêteresultaten laten zien dat bewoners in meerderheid (70%) de voorkeur hebben voor Tarra. De gezamenlijk gekozen ontwerper heeft het vertrouwen om het proces met bewoners, de interactie bewoners-corporaties-gemeente en de interactie sociaal-fysiek goed te kunnen regisseren en begeleiden.

Werkgroep formuleert opdracht
De begeleidende werkgroep zal nu een gerichte opdracht gaan formuleren, zodat de gemeente deze op korte termijn kan verlenen. Niet alle gepresenteerde ideeën van Tarra zullen of kunnen daadwerkelijk worden uitgevoerd. Er is nu immers nog geen stedenbouwkundig plan maar alleen een ontwikkelingsrichting gepresenteerd. De planontwikkeling wordt stap voor stap ter hand genomen. Er komt op korte termijn een stedenbouwkundige uitwerking van fase 1 uit de heroriëntatie. Dit is de locatie van de twee SSW-blokken aan de Copernicuslaan tegenover het winkelcentrum. Duidelijk zal worden weergegeven binnen welke kaders het stedenbouwkundige plan kan worden uitgewerkt. Ook zullen de plannen Wyckel en Hart voor Boschveld daar waar mogelijk betrokken worden bij de uitwerking.