Hulphond bespaart samenleving veel

Stichting hulphond

PERSBERICHT

EEN HULPHOND BESPAART SAMENLEVING TIENDUIZENDEN EURO S
Financiële en emotionele meerwaarde hulphond door nieuw onderzoek vastgesteld

Het onderzoeksbureau Scholten& Franssen Consultancy BV heeft onderzoek verricht naar het maatschappelijk rendement van hulphonden, een zogenaamd Social Return On Investment. Het onderzoek is uitgevoerd bij Stichting Hulphond Nederland, met ruim 260 geplaatste hulphonden veruit de grootste organisatie in Nederland. Op basis van onderzoek bij en gesprekken met gebruikers van hulphonden is een berekening gemaakt van de bespaarde maatschappelijke kosten op andere zorg bij de inzet van een hulphond. Te denken valt aan kosten voor fysiotherapie, huishoudelijke hulp, thuis en mantelzorg. Jaarlijks bedraagt de gemiddelde kostenbesparing 16.942 euro. Omdat de gemeten resultaten niet voor 100% aan een hulphond zijn toe rekenen, is er een ruime correctie toegepast van 50%. In het onderzoek wordt de gemiddelde kostenbesparing op 8.471 euro per jaar vastgesteld. Een hulphond is ongeveer 7 jaar voor een gehandicapte inzetbaar zodat de totale maatschappelijke besparing bijna 60.000 euro bedraagt per hulphond.

In het onderzoek is ook het welbevinden van gebruikers van een hulphond gemeten. Uit het onderzoek blijkt dat ook de niet geldelijke opbrengsten van een hulphond hoog zijn. De waardering door de gebruikers en de gevoelens van welbevinden, maatschappelijke acceptatie, veiligheid en onafhankelijkheid zijn aanzienlijk groter dan in de periode voordat men een hulphond had.

De opleiding van een hulphond (inclusief de jarenlange begeleiding van de combinatie) kost minimaal 26.000 euro. Hulphonden worden kosteloos ter beschikking gesteld aan gehandicapten. Tot 1-1-2006 werden de kosten gedeeltelijk vergoed door het Ministerie van VWS. Met ingang van dit jaar vallen hulp- en geleidehonden onder de hulpmiddelenregeling en worden deels vergoed door de zorgverzekeraars. De impact van de voorziening hulphond is bij vele zorgverzekeraars niet of nauwelijks bekend. De verstrekking van hulphonden is hierdoor afgelopen jaar vaak een moeizaam en langdurig traject geworden. Het onderzoek geeft zorgverzekeraars een duidelijk onderbouwd beeld van mogelijkheden en meerwaarde van hulphonden. De Hulphond is een volwaardig hulpmiddel en heeft de doelmatigheidstest ten opzichte van andere zorg en hulpmiddelen met glans doorstaan.

Ravenstein 12 september 2006