Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T

Expositie in het Limburgs Museum in Venlo

HET GEHEIM VAN DE KELTEN BLIJFT NOG EVEN GEHEIM

Tot en met zondag 19 november aanstaande is in het Limburgs Museum in Venlo de opgezette expositie Het geheim van de Kelten te zien, die alle museale topstukken uit Nederland, België en het aan Limburg grenzende Duitse gebied samenbrengt. Al heel lang worstelt de wetenschap met vragen als: 'Wie waren de prehistorische Kelten nu precies?, ''Waar woonden ze? ', 'Hoe was hun samenleving gestructureerd? ' en: 'Hoe is mogelijk dat de Keltische cultuur 2.500 tot 3.000 jaar geleden zo'n grote verspreiding over Europa kreeg?' Door opgravingen en taalonderzoek zijn talrijke vragen beantwoord, maar veel van de geheimen van de Kelten blijven nog wel even een geheim.

In de tentoonstelling wordt ingezoomd op de Kelten tussen Rijn en Noordzee. Hoewel ver verwijderd van de kerngebieden, die in Oostenrijk en Zwitserland waren gesitueerd, spiegelden lokale leiders hier zich aan voorbeelden uit Midden-Europa. Ze werden begraven in grote grafmonumenten en kregen rijke grafgiften mee. Daarbij blijken ook paarden een belangrijke rol te hebben gespeeld. Zij werden voor vierwielige wagens gespannen waarmee de leiders naar hun laatste rustplaats zijn gebracht. De vorsten zijn alleen bekend van grafvondsten, in nederzettingen uit de IJzertijd is geen spoor van hen te vinden.

Tussen Rijn en Noordzee zijn veel Keltische voorwerpen gevonden. Er werd Keltisch gesproken, maar dan nog blijft de vraag: woonden hier ook Kelten? Volgens de Romeinse geschiedschrijvers wel. Maar die hebben de hebbelijkheid alle barbaren op één hoop te vegen. De identiteit van een groep kan niet door archeologen of taalkundigen teruggevonden worden. In onze streken trekt er in ieder geval geen nieuw volk binnen. Tradities die van generatie op generatie waren overgeleverd, blijven gehandhaafd. De tentoonstellingsmakers in Venlo trekken de conclusie, dat de Keltische voorwerpen gevonden tussen Rijn en Noordzee gezien kunnen worden als het resultaat van een 'keltisering' van de samenleving. Sommige gebruiken werden wel overgenomen andere niet. In de ene periode gebeurde het in sterkere mate dan in een andere.

Er dient zich een parallel aan met onze tijd. In hoog tempo 'veramerikaniseren' wij. Als de kinderen op de achterbank gaan jengelen, stoppen we bij een McDrive, Coca Cola wordt gedronken als water. De jeugd draagt sneakers, het media-landschap met voorop televisie dijt tot Amerikaanse proporties uit waarbij de programma's vaak op Amerikaanse zijn leest geschoeid. Amerikaanse muziek is in, we zeggen 'okay' als we iets willen bevestigen en straattaal lijkt sowieso steeds meer op slang gesproken in een film over jeugdgangs in New York die elkaar naar het leven staan. De invloed van Amerika op Europa is enorm. Maar wie het waagt ons Amerikanen te noemen, kan de wind van voren verwachten. Wij zijn Nederlanders, Duitsers, Fransen, Italianen, noem maar op maar Amerikanen? Nee, dank je wel!

De tentoonstelling brengt ook de oplossing voor een ander geheim van de Kelten. Een van de beroemdste Keltische vondsten uit Nederland is het zogenaamde graf van de vorst van Oss. Uit onderzoek van de crematieresten bleek dat het om een man ging van tussen de veertig en de zestig. De vorst van Oss had een vergroeiing aan de rugwervels, zoals tegenwoordig vaker voorkomt bij mensen die last hebben van zwaarlijvigheid en diabetes. De vorst was dus een dikkerdje. In de grafheuvel werd een met goud ingelegd zwaard aangetroffen. Het wapentuig was perfect gebogen. Veel archeologen hebben zich afgevraagd hoe dat kunstje uitgevoerd is. IJzertijdsmid Thijs van den Manakker uit het Limburgse Helenaveen sloeg onlangs aan het experimenteren en kwam met de oplossing. Neem een ijzertijd-zwaard en verhit het tot het gloeiend heet is. Vervolgens hou je het tegen een boomstam, klopt erop met een hamer en zie: het zwaard krult zich om de boom in dezelfde gebogen vorm als bekend uit Oss. Rest natuurlijk de vraag waarom al die moeite voor een zwaard dat je aan de aarde toevertrouwd? Dat blijft nog even een geheim van de Kelten.

De raadselachtige Kelten spreken nog steeds tot de verbeelding. Tegenwoordig zelfs meer dan ooit. Overal om ons heen zien we hun sporen. Er zijn Keltische sieraden, kunstvoorwerpen en tatoeages. We luisteren naar Keltische muziek, ruiken hun kruiden en drinken Keltenbier. Sommigen van ons leven als Kelt, gebruiken een natuurkalender en trouwen volgens oeroude riten. Ook voor het bovennatuurlijke zijn de Kelten een belangrijke inspiratiebron. De belangstelling voor de Kelten en de nabootsen van hun levensstijl heeft de laatste jaren zo'n omvang genomen dat er sprake is van een heuse 'celtomania'. Ook op dat verschijnsel gaat de expositie uitgebreid in.

Het geheim van de Kelten is in het Limburgs Museum te zien tot en met 19 november 2006.

Limburgs Museum open
Keulsepoort 5 dinsdag tot en met zondag 11-17 uur 5911 BX Venlo maandag 5 juni 11-17 uur
telefoon 077 352 21 12 gesloten
website www.de kelten.nl overige maandagen

---- --
inlichtingen

Wim Hupperetz/Sef Derkx

telefoon
077 352 21 12

rechtenvrije persfoto's downloadable van:

http://www.limburgsmuseum.nl/pers/Het_geheim_van_de_Kelten/