GroenLinks

EU onderneemt actie Kosovo na vragen GroenLinks

14 september 2006

De EU stuurt eind september een team naar Kosovo dat de Europese aanwezigheid ter plekke gaat voorbereiden. GroenLinks-europarlementariër Joost Lagendijk (Kosovo-rapporteur) omarmt het voorgenomen besluit. Lagendijk stelde onlangs vragen aan de Europese Raad en de Commissie over het langzame verloop van de EU-voorbereidingen.

Lagendijk maakt zich zorgen over de paraatheid van de EU voor haar toekomstige rol in Kosovo en is aangenaam verrast met het besluit van de EU-lidstaten.

Eind september stuurt de EU een team met deskundigen naar Kosovo dat een zogenaamde 'International Civilian Mission' opzet. Deze missie is een toekomstig politiek orgaan om de Kosovaren hulp te bieden bij het zelfbestuur en in de eerste plaats bij het garanderen van de minderheidsrechten.

Nakende onafhankelijkheid
"Kosovo zal volgend jaar hoogst waarschijnlijk onafhankelijk worden. Dat biedt perspectief voor de economische wederopbouw. Maar het kan ook kwalijke gevolgen hebben voor de rechten van de minderheden. De EU is er verantwoordelijk voor om alles in goede banen leiden. Gelukkig hebben de ministers nu ook de noodzaak van die verantwoordelijkheid begrepen", aldus Lagendijk.

Albanese Kosovaren en Serviërs onderhandelen sinds het voorjaar over de toekomst van de voormalige Servische provincie. Ondanks het moeizame verloop van de onderhandelingen, wil de internationale gemeenschap dat er begin 2007 een akkoord komt. De EU neemt de taak op zich om de naleving daarvan te garanderen.

«

Word lid!