Provincie Overijssel

Overijssel houdt vast aan uitvoering reconstructieplan

âDe uitvoering van het reconstructieplan wordt onverkort voortgezetâ, dit zei gedeputeerde Piet Jansen 13 september tijdens de vergadering van Provinciale Staten. âOok de verplaatsing van intensieve veehouderijen die op een verkeerde plek zitten gaat gewoon door.â De gedeputeerde voor Landelijk gebied en Water reageerde hiermee op geluiden vanuit de Tweede kamerfractie van het CDA dat uit een Alterra-rapport blijkt dat ammoniakuitstoot veel minder van invloed is op de natuur dan wordt verondersteld.

Gedeputeerde Jansen: âOns beleid is gebaseerd op bestaande wetgeving en Europese richtlijnen. Als de Tweede Kamer samen met kabinet de regels gaat verruimen, dan kunnen wij het reconstructieplan aanpassen.â Overigens gaat het om meer dan alleen ammoniakuitstoot. De provincie Overijssel gaat dus gewoon door met de uitvoering van het reconstructieplan, ook als het om verplaatsingen gaat. De statencommissie ruimte en groen onderschreef de opstelling van de gedeputeerde.

De provincie Overijssel is er tevens een voorstander van als er meer ruimte komt in wet en regelgeving. Vooral voor (melkvee)bedrijven rondom de habitatgebieden geldt nu een zodanig streng regime dat het gevaar groot is dat deze bedrijven als het ware doodbloeden omdat er geen enkele uitbreiding kan plaatsvinden. Overijssel blijft erbij het kabinet en parlement op aandringen om zo snel mogelijk duidelijkheid te geven.