BedrijfsautoRAI

Ultraschone MAN Lionâs City voor jarige Connexxion

(9/14/2006)
Het 125-jarige vervoersbedrijf Connexxion en haar strategische partner MAN presenteren samen een nieuw type MAN Lionâs City, die aan de strenge EEV-milieunorm voldoet en daarmee de schoonste dieselbus van de wereld is.
Personenvervoerder Connexxion is in mei 1999 ontstaan uit een fusie in het streekvervoer van de VSN-bedrijven Midnet, Oostnet, ZWN en NZH. Connexxion exploiteert het openbaar vervoer in Oost-, Midden- en West-Nederland, met inbegrip van gebieden in het zuidwesten en noordwesten van ons land. De wortels van het vervoersbedrijf liggen echter in een veel verder verleden, want het viert dit jaar zijn 125-jarige jubileum.

Connexxion en MAN grijpen die gelegenheid aan om een wereldprimeur te presenteren: de MAN Lionâs City met ultraschone D0836LOH Common Rail-dieselmotor, de schoonste diesel die voor het eerst aan publiek getoond wordt. MAN is er in geslaagd om deze 260 pk sterke motor aan de strenge EEV-norm te laten voldoen door middel van gekoelde uitlaatgasrecirculatie met twee-fasige turbo-oplading met tussenkoeling en het elektronisch geregelde CRT-ec sintermetaal roetfilter. Dus zonder toevoeging van AdBlue.

EEV (âEnhanced Environmentally Friendly Vehicleâ) gaat nog verder dan de toekomstige Euro 5-norm voor zware dieselvoertuigen die in 2009 van kracht wordt. Vergeleken met Euro 3-motoren stoot deze EEV krachtbron 98 procent minder fijnstof en 65 procent minder verzurende stikstofoxide (NOx) uit, waardoor hij bij uitstek geschikt is voor inzet in een dichtbevolkte stedelijke omgeving.

De MAN Lionâs City sleepte op de vorige IAA in Hannover de internationale titel âBus of the Year 2005â in de wacht. De passagiers van deze comfortabele en veilige bus hebben profijt van de extra lage instap (320 mm). De drie brede deuren garanderen een snelle in- en uitstap bij de haltes. Daarbij speelt de lage, tot helemaal achterin doorgetrokken vloer eveneens een grote rol. Om dit mogelijk te maken, is de motor verticaal geplaatst en links achterin de 12 meter lange bus gebouwd.

Met behulp van de geavanceerde dieseltechnologie van MAN kan Connexxion de zorg voor een schonere leefomgeving combineren met economisch verantwoord ondernemen. Dat Connexxion de zorg voor onze leefomgeving zeer serieus neemt en niet stopt bij EEV blijkt ook uit de inzet van aardgasbussen in de regio Haarlem en de deelname aan het waterstof-proefproject dat samen met Shell Nederland en MAN truck & bus loopt.