Partij van de Arbeid


PvdA Voorlichting


Plein 2


Postbus 20018, 2500 EA Den Haag


Tel 070 - 318 2694/Fax 070 - 318 2800


Den Haag, 14 september 2006


Wouter Bos: Innovatieplatform is mislukt


De kenniseconomie-agenda van het kabinet Balkenende is niet succesvol geweest en het Innovatieplatform is mislukt. Dat zei PvdA-leider Wouter Bos vanochtend in zijn toespraak op de Dag van de Kenniseconomie in Amsterdam. Bos nam daar de Kennismonitor 2006 in ontvangst en presenteerde de plannen van de PvdA om innovatie en ondernemerschap te stimuleren. Ook hield hij een pleidooi voor een open, tolerante cultuur en een gastvrije houding ten opzichte van het buitenland.


Wouter Bos: Het kabinet Balkenende denkt dat kenniseconomie betekent dat je veel moet vergaderen over topinstituten en dure laboratoria. Dat is een enorme vergissing.


Want innovatie zit niet in commissies of platforms, maar in mensen en bedrijven.


Over het innovatie platform zegt Bos: Maar van deze fundamentele omslag is helaas niets terecht gekomen. Door kibbelende ministers die de verkokering van de overheid in hun eigen belang verdedigen, door de oer-Hollandse neiging om iedereen tevreden te willen stellen en door gebrek aan lef en vooral leiderschap om dergelijke mechanismen te doorbreken.


Nederland heeft een nieuwe agenda voor innovatie en de kenniseconomie nodig, aldus Wouter Bos. Daarom wil de PvdA flink investeren in onderwijs, onderzoek en ondernemerschap. Bos: Kenniseconomie begint bij de basis, geen topsport zonder breedtesport. Dus goede vakmensen opleiden in het beroepsonderwijs en schooluitval bestrijden. Dat is goed voor werknemers, maar ook voor bedrijven. Die kunnen dan weer goed geschoold personeel vinden. Ook wil de PvdA ondernemerschap meer stimuleren en startende en kleine ondernemers meer ruimte geven en beter ondersteunen, bijvoorbeeld door bij overheidsopdrachten meer rekening te houden met starters en kleine ondernemers.


De PvdA-leider hield ook een pleidooi voor een hernieuwde open, tolerante en internationale houding van Nederland. Bos: Een open, tolerante en internationale houding, gecombineerd met oer-Hollandse handelsgeest en innovatie. Met als centrale gedachte dat innovatie niet in commissies, instituties of platforms zit, maar in mensen, ondernemers en bedrijven. Dáár ligt de sleutel tot een bloeiende economische toekomst voor Nederland!