Universiteit Utrecht

Professor Nasira Jabeen Leerstoelhouder in 2006-2007 Benoeming op Prince Claus Chair

Op voordracht van het Curatorium van de Prince Claus Chair in Development and Equity heeft het college van bestuur van de Universiteit Utrecht professor Nasira Jabeen benoemd tot hoogleraar op deze Leerstoel voor 2006 - 2007. Vanuit haar Pakistaanse achtergrond zal Professor Jabeen haar onderwijs en onderzoek met name richten op mogelijkheden en beperkingen van Good Governance als een begrip in de wereld van ontwikkeling. De Prince Claus Chair is een wisselleerstoel op het gebied van ontwikkelingssamenwerking en is ingesteld door de Universiteit Utrecht en het Institute of Social Studies. Professor Jabeen zal op 11 april 2007 in het Academiegebouw haar oratie houden.

Good Governance is in een korte tijd uitgegroeid tot een centraal begrip in pogingen de kwaliteit van het besturen in ontwikkelingslanden te stimuleren. Het gaat daarbij om de analyse van de brede invulling van het begrip Governance waarin transparantie en verantwoordelijkheid wordt nagestreefd in het optreden van overheden en private en publieke (intermediaire) organisaties.

Professor Nasira Jabeen
Professor Nasira Jabeen (1959) is als hoogleraar verbonden aan het Institute of Administrative Science, University of the Punjab, Lahore - Pakistan. Ze heeft op diverse terreinen gepubliceerd waaronder 'Administrative science' en 'Human resource' alsmede het maatschappelijke vraagstuk van de positie van de vrouw in Pakistan. Haar analyse biedt een mooie synthese waarin ze laat zien wat de invloed is van government (vanuit een beperkte sturingsopvatting) in relatie tot nationale cultuur. Prof. Jabeen krijgt in Utrecht haar thuisbasis bij de Utrechtse School voor Bestuurs- en Organisatiewetenschap (USBO) van de Faculteit Rechtsgeleerdheid, Economie en Bestuurs- en Organisatiekunde (Rebo). Zij houdt op 11 april 2007 haar oratie in het Academiegebouw in Utrecht.

Prince Claus Chair
Het Curatorium van de Prince Claus Chair staat onder voorzitterschap van Prinses Máxima. De leerstoel, waarvoor uitmuntende, jonge academici uit Afrika, Azië, Latijns-Amerika, de Cariben of de Pacific in aanmerking komen, wordt elk jaar door een andere wetenschapper bekleed. De benoeming geschiedt beurtelings aan de Universiteit Utrecht en het Institute of Social Studies. De beide instellingen willen met de leerstoel onderzoek en onderwijs in de ontwikkelingssamenwerking bevorderen in overeenstemming met de inzichten en ideeën van Prins Claus. Eerdere leerstoelhouders waren prof.dr. Rema Hammami (Palestijnse), prof.dr. Gaspar Rivera Salgado (Mexico), prof.dr. Mansoob Murshed (Bangladesh) en prof.dr. Amina Mama (Nigeria/Zuid-Afrika).

Website
Over de Prince Claus Chair: www.princeclauschair.nl.

Meer informatie
Drs. Soleanie Martis, Perscommunicatie Universiteit Utrecht, telefoon (030) 2532411, s.c.c.martis@uu.nl.