Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland

CG-Raad wil beleid vooraf toetsen
---

De CG-Raad heeft bureau Berenschot de opdracht verstrekt het Startdocument Participatie Effectrapportage te ontwikkelen. Met de Participatie Effectrapportage is het mogelijk om beleid vooraf te toetsen op de (nadelige) effecten voor mensen met beperkingen.

Fini de Paauw, vice-voorzitter van de CG-Raad bood de rapportage op 14 september 2006 aan Tweede Kamerlid Marjo van Dijken (PvdA) aan. Tijdens het aansluitende Algemeen Overleg bracht Marjo van Dijken de rapportage in.

Regelmatig komt het voor dat nieuwe woonwijken worden gebouwd en men achteraf vast moet stellen dat huizen niet bereikbaar zijn of zelfs niet toegankelijk zijn voor mensen met een beperking. Of dat kinderen met een beperking niet op de verdieping in hun nieuwe school kunnen komen door het ontbreken van een lift. Dit leidt tot onnodige uitsluiting van mensen met een beperking.

De CG-Raad wil een samenleving waaraan mensen kunnen deelnemen. Daarvoor is beleid nodig dat op alle terreinen rekening houdt met mensen met een handicap, het zogenaamde inclusief beleid. Ook het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) is voorstander van dit beleid.

Om inclusief beleid handen en voeten te geven is de Participatie Effectrapportage een noodzakelijk instrument. Door beleid echt te toetsen, vergelijkbaar met de werking van de Emancipatie Effectrapportage en Milieu Effectrapportage, ontstaat beleid dat rekening houdt met iedereen en is vast te stellen of regelingen leiden tot een gelijke positie voor mensen met een beperking. Effectief inclusief beleid leidt tot een samenleving, waaraan de ruim één miljoen mensen met een beperking kunnen deelnemen.

Het startdocument Participatie Effectrapportage is hier als pdf-bestand te downloaden.

(Geplaatst: 14 september 2006)

---