Landelijk Expertisecentrum Verpleging & Verzorging

14-09-2006

Website project VMS de lucht in

Het project Veiligheidsmanagement (VMS) is gestart in november 2005. Het project wordt uitgevoerd door de NVZ, Vereniging van ziekenhuizen, de Orde van Medisch Specialisten en het Landelijk Expertisecentrum Verpleging & Verzorging. De doelstelling van het project is om basiselementen van een Veiligheidsmanagementsysteem, zoals Rein Willems dat beschreven heeft, vast te stellen en desgewenst te ontwikkelen in samenwerking met 10 pilotziekenhuizen.

De basiselementen zijn de volgende:

* Beleid& strategie en cultuur

* Incident melden en analyseren

* Prospectieve risico-analyse

* Verbeteren en borgen

Vanaf november zijn er veel activiteiten opgezet voor de pilotziekenhuizen. Er zijn trainingen gegeven om medewerkers te leren om processen en incidenten te analyseren. Vanuit die trainingen zijn draaiboeken geschreven om medewerkers in ziekenhuizen te ondersteunen tijdens de analyses en het verbeteren. Deze instrumenten zijn ook grootdeels geëvalueerd op helderheid en bruikbaarheid voor de professionals die ermee gaan werken.

Wat we geleerd hebben binnen het VMS project is dat het lastig is om professionals vrij te plannen voor analyse en trainingen. Daarom zijn de verschillende activiteiten uitgelopen en hebben we nog geen resultaten die gepubliceerd kunnen worden.

Wat er wel aankomt is de website: www.vmszorg.nl. Deze gaat op 21 september de lucht in. Op de website zijn presentaties van de trainingen, de draaiboeken en voorbeeldmateriaal uit pilotziekenhuizen te vinden. Ook is er algemene projectinformatie beschikbaar ter informatie. Op deze manier kunnen andere ziekenhuizen, die ook in 2008 met een veiligheidsmanagementsysteem moeten gaan werken alvast lezen over en leren van onze ervaringen.