Politie Groningen

Donderdag 14 september 2006

Provincie Groningen, 14-09-2006

Groningen: brand Koningsweg elektrotechnische oorzaak

De technische recherche heeft woensdag onderzoek gedaan naar de oorzaak van de brand die dinsdagavond plaatsvond in een pand aan de Koningsweg in Groningen. De oorzaak van de brand is van elektrotechnische aard. In het pand werd een hennepkwekerij aangetroffen. Door de verwoestende werking van de brand kan niet vastgesteld worden of de hennepkwekerij in werking was en of die ook de oorzaak is geweest van de brand. Ook het aantal hennepplanten is hierdoor onduidelijk. Wel werden nog 1150 stekjes aangetroffen. Die zijn in overleg met de officier van justitie in beslag genomen en vernietigd. De politie stelt een nader onderzoek in.

Groningen: Stadjer aangehouden na steekincident

De politie heeft woensdagavond in het politiebureau aan de Rademarkt een 24-jarige man uit Groningen aangehouden op verdenking van poging tot doodslag en zware mishandeling. De Stadjer had op de Wibenaheerd ruzie gekregen met zijn 35-jarige buurman. De ruzie escaleerde zodanig dat de verdachte zijn buurman met een mes stak. Het slachtoffer wist weg te rennen en sprong even later op de kruising Wibenaheerd met de Froukemaheerd voor een surveillerende politieauto. De Stadjer werd met een steekverwonding in zijn bovenlichaam naar het ziekenhuis gebracht. Een zoektocht naar de verdachte bleef in eerste instantie zonder resultaat. Ruim een uur na het steekincident meldde de 24-jarige man zich aan het politiebureau. De verdachte werd ingesloten. De politie heeft inmiddels diverse getuigen gehoord. Zij stelt een nader onderzoek in.

Groningen: twee gewonden bij verkeersongeval

Bij een verkeersongeval op de Prinsesseweg zijn woensdagochtend twee mannen gewond geraakt. De 30-jarige bestuurder uit Groningen verloor in een bocht de controle over het stuur. Hij reed in de bocht rechtdoor en kwam vervolgens tot stilstand tegen een boom. Zowel de bestuurder als zijn 21-jarige passagier uit Groningen werden met lichte verwondingen naar het ziekenhuis gebracht. Beide slachtoffers droegen de gordel, waardoor zwaardere verwondingen uitbleven. De auto raakte zwaar beschadigd en werd afgesleept. De politie heeft van het ongeval een analyse en een rapportage gemaakt.

Groningen: man (78) overlijdt na val uit boom

Een 78-jarige man uit Groningen is woensdagmiddag op de Hagepreekkamp na een val uit een boom overleden. De Stadjer stond op een wankele trap in een boom om takken te snoeien. Vermoedelijk is het slachtoffer zijn evenwicht verloren. Hij viel vervolgens voorover en kwam met zijn hoofd op de tegels terecht. Eerste hulp van buren en de GG&GD mocht niet meer baten. De man overleed op de plaats van het incident. De politie sluit na onderzoek een misdrijf uit.

Wedde: politieagent blijkt acteur

De politie heeft woensdagmiddag op de Hoofdweg een 45-jarige man uit Blijham als nepagent ontmanteld. Een motoragent zag de verdachte in uniform relaxed op de motorkap van zijn personenauto zitten. De politieman kreeg achterdocht, omdat de man nog het oude blauwe overhemd droeg. Bovendien kende de diender zijn collega niet. Tijdens de controle kwam al snel naar voren dat de Blijhammer een rol speelde voor een bepaald arrangement en zodoende geen echte agent was. De man stond daarom te wachten op een bus, die in verband met het arrangement zou passeren. Conform het arrangement zou het gezelschap eerst een kroeg in Wedde bezoeken. De buschauffeur moest volgens het scenario aan de borrel, waarna de agent de buschauffeur controleert en betrapt op het gebruik van alcohol. Het gezelschap moet daarna met de rondvaartboot verder. Om het arrangement van het reisgezelschap niet in de war te schoppen, mocht de verdachte onder supervisie van de motoragent zijn rol spelen. De man werd na zijn acteerprestatie meegenomen naar het politiebureau. Ook de eigenaar van het uniform, een 39-jarige man uit Blijham werd aan het politiebureau ontboden. Zij deden afstand van het uniform, dat enkele jaren eerder op de zwarte markt in Beverwijk was gekocht. Beide mannen mochten na verhoor het politiebureau verlaten. De politie houdt het in dit geval bij een waarschuwing.

Woltersum: hennepplantage ontmanteld

De politie heeft woensdagmiddag aan de Kollerijweg een in werking zijnde hennepplantage opgerold. Agenten troffen in de schuur 300 planten en de gebruikelijke kweekapparatuur aan. Dit werd in overleg met de officier van justitie in beslag genomen en vernietigd. De 47-jarige eigenaar werd aangehouden. De politie stelt een nader onderzoek in.

Sebaldeburen: man gewond door eenzijdige aanrijding

Een 78-jarige automobilist uit Sebaldeburen is woensdagmiddag op de Provincialeweg gewond geraakt bij een eenzijdige aanrijding. Een getuige zag de man slingerend over de weg rijden. Hij botste vervolgens tegen een rechts langs de weg geparkeerde vrachtauto aan. Zijn auto raakte flink beschadigd en is door een berger afgesleept. Hij is met onbekende verwondingen naar een ziekenhuis gebracht. De politie maakt een rapportage van het ongeval.

Muntendam: motorrijdster met de schrik vrij

Een 36-jarige motorrijdster uit Borger is woensdagmiddag bij een verkeersongeval op de N33 met de schrik vrijgekomen. Het verkeer voor haar moest plotseling remmen voor een vrachtauto met een klapband. Zij week hierdoor naar links uit, maar door een tegemoetkomende vrachtauto, die ze net kon ontwijken, stuurde ze weer naar rechts. Vervolgens botste ze op de auto voor haar, gleed door en kwam tot stilstand onder een andere auto. Zij raakte met haar helm bekneld onder de auto. Zij werd door de brandweer uit haar benarde positie bevrijd en per ambulance naar een ziekenhuis gebracht. Mede dankzij goede beschermende motorkleding en een goede helm raakte zij niet gewond. De politie maakt een rapportage van het ongeval.

Hoogezand: bromfietscontrole naar aanleiding van klachten

De politie heeft op diverse locaties in Hoogezand bromfietsers gecontroleerd naar aanleiding van klachten van burgers. Op de Gorechtlaan in Hoogezand werd een 28-jarige man uit Tilburg bekeurd. Zijn bromfiets was niet verzekerd, hij had geen bromfietscertificaat bij zich en zowel de voor- als de achterrem werkte niet. Zijn bromfiets werd in beslag genomen. Die krijgt hij pas weer mee als hij een certificaat en verzekering kan aantonen. Op het fietspad nabij de Abraham Kuypersingel viel een 20-jarige bromfietser uit Hoogezand door de mand. Hij droeg zijn helm als een petje op zijn hoofd. Hij werd bekeurd omdat hij over het fietspad bromde, hij zijn helm niet op de juiste wijze droeg en zijn brommer te veel vermogen had. Hij kreeg een waarschuwing voor het bromfietscertificaat dat hij niet bij zich had, geen verzekeringsbewijs, geen legitimatie en hij gaf geen richting aan. Zijn bromfiets werd meegenomen en wordt pas afgegeven als hij zijn zaken voor elkaar heeft. Dan mag hij hem ook alleen lopend meenemen, vanwege de constructiesnelheid. Een 16-jarige jongen uit Zuidlaren kreeg op de Troelstralaan twee bonnen en twee waarschuwingen. De bromfiets had te veel vermogen en hij had geen legitimatiebewijs bij zich. Ook hij kon geen bromfietscertificaat en verzekering tonen. Voor hem geldt hetzelfde: zijn bromfiets krijgt hij weer mee als hij beide kan laten zien.

Sappemeer: beginnend bestuurder onder invloed

Een 22-jarige automobilist uit Veendam is woensdagavond op de Noorderbroeksterstraat aangehouden voor rijden onder invloed. Hij trok de aandacht van agenten, omdat hij slingerde. Een blaastest wees uit dat hij onder invloed was. Op het politiebureau bleek dat hij ruim 0,3 promille alcohol in zijn bloed had. Hij kreeg een rijverbod van een uur en de politie maakt proces-verbaal op.

Musselkanaal/Hoogezand: alcohol in het verkeer

De politie heeft woensdagnacht op de Nijverheidslaan een 56-jarige automobiliste uit Valthermond aangehouden voor rijden onder invloed. Zij reed met een lage snelheid voor surveillerende agenten. Een blaastest wees uit dat zij onder invloed verkeerde. Zij bleek op het bureau 0,95 promille alcohol in haar bloed te hebben. Zij kreeg een rijverbod van vier uren en de politie maakt proces-verbaal op. Een 50-jarige automobilist uit Sappemeer viel door de mand toen hij op de Kerkstraat aan een blaastest werd onderworpen. Hij bleek 1,1 promille alcohol in zijn bloed te hebben. Ook hij kreeg een rijverbod van vier uren en de politie maakt proces-verbaal op.

Marum: gordelcontrole

Bij een gordelcontrole aan de Wendtsteinweg in Marum zijn woensdag 329 voertuigen gecontroleerd. Acht personen bleken tijdens de controle geen gordel te dragen en kregen een bekeuring.
Provincie Groningen: snelheidscontroles

De politie heeft woensdag op diverse plaatsen een snelheidscontrole gehouden.

Groningen, Winsumerweg: aantal geregistreerde voertuigen: 1535, aantal overtredingen: 3, hoogst gemeten snelheid: 93 km/uur, maximum toegestane snelheid: 80 km/uur.

Groningen, Beneluxweg: aantal geregistreerde voertuigen: 1490, aantal overtredingen: 150, hoogst gemeten snelheid: 112 km/uur, maximum toegestane snelheid: 70 km/uur.

Groningen, Peizerweg: aantal geregistreerde voertuigen: 1022, aantal overtredingen: 84, hoogst gemeten snelheid: 71 km/uur, maximum toegestane snelheid: 50 km/uur.

Niezijl, Rijksstraatweg (N355): aantal geregistreerde voertuigen: 850, aantal overtredingen: 11, hoogst gemeten snelheid: 102 km/uur, maximum toegestane snelheid: 80 km/uur.

Veendam, Provincialeweg N366: aantal geregistreerde voertuigen: 2120, aantal overtredingen: 6, hoogst gemeten snelheid: 109 km/uur, maximum toegestane snelheid: 100 km/uur.

Niezijl, N355: aantal geregistreerde voertuigen: 850, aantal overtredingen: 11, hoogst gemeten snelheid: 102 km/uur, maximum toegestane snelheid: 80 km/uur.

Sint Annen, N46: aantal geregistreerde voertuigen: 1570, aantal overtredingen: 2, hoogst gemeten snelheid: 108 km/uur, maximum toegestane snelheid: 100 km/uur.