Gemeente Rotterdam

COLLEGEVERGADERING Rotterdam VAN 12 SEPTEMBER

Wethouder Economie, Haven en Milieu


* (12-09) Het college van B en W heeft het Rotterdams Energieprogramma (REP) vastgesteld. In het REP worden plannen uiteengezet voor het strategische energiebeleid voor Rotterdam. Rotterdam moet zich ontwikkelen als economische regio bij uitstek voor innovatie in energie en centrum van energietransitie. Het REP is een initiatief van het Havenbedrijf Rotterdam en de Gemeente met medewerking van Rom-Rijnmond/R3, Deltalinqs en de DCMR en wordt besproken met het bedrijfleven en met de hogere overheden. Doel is de presentatie van een Rotterdams Energieprogramma eind oktober 2006 en uitvoering daarvan in de periode tot en met 2010.

Wethouder Participatie en Cultuur


* (12-09) Het college heeft besloten om de Raad te informeren over de voor- en nadelen van gratis museumbezoek in Rotterdam. Begin juni heeft de Tweede Kamer een motie aangenomen waarin wordt gepleit voor gratis toegang tot de vaste collectie van alle verzelfstandigde rijksmusea. De reactie van het kabinet is uitgesteld tot na de verkiezingen. Rotterdam heeft geen voormalige rijksmusea. Het college ziet weinig argumenten om gratis toegang aan de Rotterdamse musea op te leggen. Het is in strijd met de recente verzelfstandiging en werkt cultureel ondernemerschap tegen. Het brengt extra kosten met zich mee en dit kan ten koste gaan van investeringen in aanbod en programmering. Bovendien worden de beoogde doelgroepen (mensen die weinig naar het museum gaan) niet bereikt. Gratis museumbezoek kan mogelijk wel voorkomen dat bezoekers uitwijken naar gratis musea in de Randstad en het kan de drempel voor bepaalde publieksgroepen (bijvoorbeeld ouderen) verlagen.

Wethouder Wonen en Ruimtelijke Ordening

1. (12-09) Het college heeft besloten de ingediende zienswijzen tegen het verzoek om vrijstelling van een pand aan de Eendrachtsweg ongegrond te verklaren en de procedure voort te zetten.

2. (12-09) Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten de ingediende zienswijze tegen het verzoek om vrijstelling van een pand aan de Maasstraat ongegrond te verklaren en de procedure voort te zetten door de vrijstelling te verlenen voor het plaatsen van balkons aan de achtergevel.

3. (12-09) B en W heeft besloten binnen de vastgoedportefeuille OBR een onderscheid aan te brengen in kerntaken en niet-kerntaken. Tijdelijk beheer, permanent beheer en het adviseren van het bestuur zijn aangemerkt als kerntaak. Beheer reststroken grond, woningen, niet-strategische gebouwen, beheer buiten gemeentegrenzen, Buma/Stemtra-contracten, visvergunningen/visstandbeheer, jachtcontracten, jachthavens en inhuringen zijn aangemerkt als niet-kerntaken. Daarnaast is de nieuwe verkoopinzet van de vastgoedportefeuille OBR vastgelegd in een plan van aanpak, waarbij prioriteit wordt gegeven aan de verkoop van reststroken grond, de woningen, het niet-strategisch bezit en het vastgoed buiten de gemeentegrenzen.

4. (12-09) Burgemeester en wethouders hebben een pleitnotitie en hand-out onderschreven waarmee de G4 zullen pleiten voor voortzetting van het Investeringsbudget Stedelijke Vernieuwing (na 2009). Het convenant voor het Investeringsbudget Stedelijke Vernieuwing loopt tot en met 2009. Het college wil ook na 2009 doorgaan met stedelijke vernieuwing. De huidige afspraken over de herstructurering met deelgemeenten en woningcorporaties lopen tot en met 2015 en ook de extra inzet die voor het Pact op Zuid nodig is, loopt door tot na 2009. Dit betekent dat het college, samen met Amsterdam, Den Haag en Utrecht er bij de rijksoverheid op zal aandringen om door te gaan met het investeren in stedelijke vernieuwing.

Wethouder Financiën, Sport en Buitenruimte


* (12-09) Het college heeft het Gemeentelijk Rioleringsplan 2006-2010 vastgesteld. Het plan beschrijft het beleid voor de gemeentelijke rioleringszorg en handhaaft de in 2000 ingezette intensivering van het vervangingstempo van oude riolering. De intensivering leidt ertoe dat in 2010 40 km riolering per jaar wordt vervangen.

Wethouder Werk, Sociale Zaken en Grotestedenbeleid


* (12-09) Het college van b en w wil er na de G4-collegeconferentie samen met Amsterdam, Den Haag en Utrecht bij het Rijk op aandringen om in de huidige convenantperiode Grotestedenbeleid een aantal wijzigingen door te voeren, zodat de inhoud weer centraal komt te staan. Het college wil na 2009 geen GSB 4. Wel pleit het college voor specifieke aandacht voor de grootstedelijke problematiek in de G4, met de nadruk op een aantal thema's en gebieden. De hoofdlijnen van dit standpunt worden vastgelegd in een notitie over de toekomst van het Grotestedenbeleid. Deze wordt tijdens de G4-collegeconferentie vastgesteld en in oktober aan het Rijk voorgelegd.

Wethouder Verkeer, Vervoer en Organisatie

1. (12-09) Het college heeft besloten het subsidie te verstrekken aan het Burgerpanel Rotterdam voor het uitvoeren van het werkplan 2006-2007. Tevens zijn er afspraken gemaakt over het onderzoeksprogramma en over de manier waarop met de adviezen van het panel wordt omgegaan.

2. (12-09) Het college heeft een medewerker van de Bestuursdienst ontslagen wegens plichtsverzuim. Aan een medewerker van Sport en Recreatie is eervol ontslag verleend.

3. (12-09) Het college heeft kennis genomen van het Definitief Ontwerp van de OV-terminal Rotterdam Centraal en het ontwerp vrijgegeven voor bewoners, deelgemeente Noord en de Centrumraad. Het college stuurt het ontwerp aan de raad ter bespreking in de raadscommissie ESMV. Het Definitief Ontwerp is de verdere uitwerking van het Voorlopig Ontwerp, dat voor de zomer van 2005 is behandeld en op 5 juli 2005 door het college is vastgesteld.

Schriftelijke vragen

(12-09) Het College heeft de beantwoording vastgesteld van de schriftelijke vragen van het raadslid:

· de heer L.P.M. de Kleijn (SP) over voorzieningen in servicewoningen die dubbel in rekening worden gebracht;

· de heer C.W.W. van den Berg (D66) over overslagcijfers van de Rotterdamse haven;

· de heer Z. Baran en de heer C.G.J. Verbrugge (PvdA) over het Oog van Rotterdam.

Bezoekadres: Stadhuis, Coolsingel 40, Rotterdam

Postadres: Postbus 70012 / 3000 KP Rotterdam

Website: www.stadhuis.rotterdam.nl

E-mail: communicatie.bestuursdienst@bsd.rotterdam.nl

Fax: (010) 417 21 54

Telefoon: (010) 417 33 09