GroenLinks

Tijdelijke overeenkomst passagiersgegevens met VS in de maak

transatlantische vluchten 14 september 2006

Volgens Eurocommissaris Frattini, belast met veiligheid is de VS bereid een tijdelijk akkoord met de EU te sluiten over de overdracht van passagiersgegevens als tussenoplossing. Nadat het Europees Hof van Justitie de eerdere overeenkomst nietig had verklaard moet er vóór 30 september overeenstemming zijn over een nieuw akkoord.

Anders zou de nationale wetgeving van de 25 lidstaten van kracht worden. Dit zou problemen op kunnen leveren voor transatlantische reizigers uit enkele Europese landen, die in hun nationale wetgeving het overdragen van passagiersgegevens aan derde landen verbieden.

Omdat de tijd dringt, wil de Europese Commissie dat er nu een regeling komt die gaat gelden tot november 2007. Deze zal niet wezenlijk verschillen van de oude overeenkomst. Deze oude regeling is namelijk niet om inhoudelijke gronden afgewezen door het Hof van Justitie, maar vanwege een onjuist toegepaste juridische grondslag. Het interim-akkoord hoeft niet geratificeerd te worden door de 25 nationale parlementen.

Alleen consultatie Europarlement
In de tussentijd wil de Europese Unie onderhandelen over een definitieve overeenkomst, die in 2008 in werking moet treden. Beide partijen hebben te kennen gegeven dan wel flinke wijzigingen te willen in de inhoud. Het definitieve akkoord heeft wel de goedkeuring nodig van de parlementen van de 25 EU-lidstaten. Het Europees Parlement zal wel geconsulteerd worden, maar heeft geen medebeslissingsrecht.

Zie ook:


* dossier privacy

«

Word lid!