Partij van de Arbeid


Vragen PvdA over moslimdocent die weigert mannen een hand te geven
Vragen van de leden Hamer en Dijsselbloem (beiden PvdA) aan de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen


1. Heeft u kennisgenomen van het bericht "Moslimdocent weigert mannen een hand te geven"?


2. Bent u, met de PvdA-fractie, van mening dat deze directeur steun verdient voor zijn inzet om op zijn school een heldere gedragscode te introduceren om zo een goed klimaat op de school te houden? Zo nee, waarom niet?


3. Bent u, met de PvdA, van mening dat docenten verplicht kunnen worden basale omgangsvormen, vastgelegd in een heldere en bij iedereen bekende gedragscode, na te leven en daarmee tevens een voorbeeldfunctie te vervullen voor de leerlingen?


4. Welke initiatieven ontplooit u om directies en besturen van scholen die werken aan dergelijke gedragscodes, te ondersteunen in de vormgeving en in de handhaving ervan?


5. Vindt u het gewenst dat de onduidelijkheid over wat de schoolleiding in een gedragscode aan voorschriften mag opnemen voor medewerkers en leerlingen, ertoe leidt dat van geval tot geval de Commissie Gelijke behandeling achteraf om een oordeel gevraagd moet worden? Ware het niet beter wanneer daar ter ondersteuning van de scholen meer duidelijkheid over kwam?


6. Bent u bereid de scholen een kader aan te reiken over wat gedragscodes kunnen behelzen en wat, bijvoorbeeld met het oog op godsdienstvrijheid, niet kan worden verlangd van personeel en leerlingen?


Met vriendelijke groet,


Chantal Linnemann

Secretaresse Voorlichting


Tweede Kamer-fractie Partij van de Arbeid

Plein 2

K 104

Postbus 20018

2500 EA Den Haag

Tel: 070 318 2694

Fax: 070 318 2800

c.linnemann@tweedekamer.nl