Gemeente Tilburg

Hulp bij starten van eigen bedrijf voor 45plussers

Nu on-line: www.duurzaamvanstart.nl

Via website www.duurzaamvanstart.nl, die deze week on-line is gegaan, geeft de gemeente Tilburg informatie over project Duurzaam van start. Mensen van 45 jaar en ouder die een uitkering hebben en denken aan het starten van een eigen bedrijf, kunnen via dit project een jaar professionele begeleiding krijgen. De site is ook bedoeld voor betrokken instanties als de gemeente, UWV en CWI om ervaring uit te wisselen rond deze doelgroep. Na de start van het project in 2005 zijn al ruim 170 mensen bereikt. Ongeveer 70 mensen volgen inmiddels de training ondernemersvaardigheden, 20 ondernemers zijn al gestart met een eigen bedrijf. Economiewethouder Hans Janssen uit Tilburg over het project: "De deelnemers aan dit project stralen een groot enthousiasme uit. Ze grijpen de kans om niet meer afhankelijk te zijn van een uitkering maar aan de slag te gaan als zelfstandig ondernemer. Je moet er niet aan denken dat de economische kracht van deze groep weer verloren gaat. Daarom is dit project een belangrijk voorbeeld voor heel Nederland en een bewijs van de ondernemerszin in onze stad".

Uitwisseling
De knop Deelnemers van de website geeft potentiële starters de nodige informatie en steun door de persoonlijke verhalen van collega-starters. De Forumknop kan ook handig zijn voor de ondersteunende organisaties. Hier kan men digitaal kennis en ervaring uitwisselen. Het UWV en CWI en ook de gemeente Tilburg willen met dit project zoveel mogelijk ervaring opdoen om mensen op een goede manier te ondersteunen bij hun plannen om een eigen bedrijf te starten.

Maatwerk
De doelgroep 45+ met een uitkering heeft vaak veel ervaring in een bepaald vakgebied. Bovendien hebben de meeste van hen een hoge mate van zelfstandigheid ontwikkeld. Het starten van een bedrijf vraagt nieuwe vaardigheden. Men krijgt niet alleen te maken met boekhouding, bedrijfsplan, acquisitie, promotie of personeel maar vooral veel met persoonlijke vaardigheden. De medewerkers van de gemeente Tilburg geven training en coaching op maat voor de duur van maximaal één jaar. Alles wat een starter tegenkomt kan aan de orde komen.

Duurzaam van start is een onderdeel van werkgelegenheidsproject Equal van de EU. De gemeente Tilburg werkt hierin samen het UWV, het CWI, Stichting Experimenten Werkgelegenheid, Netwerk Midden Brabant en de Kamer van Koophandel.

Voor de pers:
Meer informatie: www.duurzaamvanstart.nl
Yvonne Schoonis, Themacommunicatie Ondernemerszaken, telefoon 013 5428506, e-mail: yvonne.schoonis@tilburg.nl
Brugt Groenevelt, woordvoerder wethouder Hans Janssen, tel. 013 5428333, e-mail brugt.groenevelt@tilburg.nl

45+ ONDERNEMER
Eigen baas als kroon op uw carrière
Eigen baas zijn, door uw talenten en ruime werkervaring in te zetten voor uw eigen bedrijf, dat is uitdagend. Maar tegelijk is dit ook een spannende periode waarin keuzes gemaakt moeten worden. De gemeente Tilburg heeft samen met het UWV een project om dit te ondersteunen voor de doelgroep 45+. U krijgt dan begeleiding op maat aangeboden om de haalbaar- heid van het `eigen baas zijn' te onderzoeken en om ontbrekende vaardigheden onder de loep te nemen.
Dromen, denken, Doelgroep durven, doen · U bent 45 jaar of ouder en ontvangt een WW of een WWB uitkering. Het begint vaak met een droom. · U bent 45 jaar of ouder met een arbeidsbeperking en ontvangt U kunt zélf die droom waarmaken. een WAO, WIA of WWB uitkering. Succes hangt echter nauw samen · Mensen met een WWB uitkering mogen alleen uit de gemeente met de gekozen aanpak. Op een Tilburg (inclusief Berkel-Enschot en Udenhout) komen. juiste manier de fasen doorlopen · De kandidaten met een WW, WAO of een WIA uitkering kunnen die aan de start van ieder soort wonen in de regio Midden-Brabant; om precies te zijn, het bedrijf zijn verbonden. gebied behorend tot de stedendriehoek Tilburg/Eindhoven/ `s-Hertogenbosch. De praktijk
De 45+ staat wat ons betreft voor uw werkervaring, vaardigheden en expertise. Samen met u gaan we een uitgebalanceerd, op uw situatie gericht, traject in dat de start van uw eigen bedrijf mogelijk maakt. Voor de duur van maximaal één jaar wordt u onder professionele begeleiding op het gebied van coaching, training en opleiding geholpen om goed en zorgvuldig voorbereid uw eigen bedrijf te starten. Binnen dit voorbereidingsjaar gaan we met u onderzoeken of uw ideeën daadwerkelijk haalbaar zijn.

Iets voor U?
Klinkt dit u als muziek in de oren, voelt u
ervoor om eigen baas te worden maar twijfelt
u nog of u in aanmerking kunt komen? Neem
dan in ieder geval contact op met de afdeling
Ondernemerszaken van de gemeente Tilburg.
Ondernemerszaken, gemeente Tilburg
Secretariaat Startersadvies
Stadhuisplein 130
Postbus 90118
5000 LA Tilburg
Tel: 013 - 542 93 03
e-mail: startersadvies@tilburg.nl
www.duurzaamvanstart.nl Op de website vindt u informatie over het project, de achtergrond, de ervaring van de eerste deelnemers, de betrokken organisaties etc. Deelnemende organisaties Duurzaam van start is een onderdeel van werkgelegen- heidsproject Equal van de EU. Hieraan werken mee: UWV regio Zuid, CWI, Stichting Experimenten Werkgelegenheid, Netwerk Midden-Brabant, Kamer van Koophandel en gemeente Tilburg. Redactie en vormgeving: Communicatie gemeente Tilburg; Fotografie: Bram Delmeé; Druk: Drukkerij Groels; Oplage: 5000