De prijs van het schoolboek: de juiste cijfers graag

Nbb-educatief

Flink wat onjuistheden vertroebelen de discussie, zoals nu gevoerd in de media over de kosten van schoolboeken. Zo zijn de afgelopen twee jaar de prijzen van schoolboekpakketten niet fors gestegen maar gestabiliseerd, worden te hoge prijzen voor boekenpakketten genoemd en is Nederland in Europa niet het enige land waar ouders zelf schoolboeken moeten betalen, maar gebeurt dat in meer dan de helft van de andere Europese landen ook. Dit stelt NBb-Educatief, de vereniging van educatief specialisten.

Volgens NBb-Educatief betalen ouders gemiddeld zo'n 300 euro aan schoolboeken en geen 500 euro zoals ook vermeld in de brief van juni 2006 van minister van Onderwijs Van der Hoeven. Ouders met (minder dan) een modaal inkomen (30.000 euro), kunnen dit bedrag geheel of gedeeltelijk vergoed krijgen door een beroep te doen op de Wet Tegemoetkoming Schoolkosten (WTOS).

Omdat scholen zich tegenwoordig moeten verantwoorden voor de gemaakte kosten via de Gedragscode Schoolkosten, zijn veel scholen kostenbewuster geworden, wat ook in de prijs van boekenpakketten te zien is. Er zijn wel forse prijsverschillen zichtbaar, maar dat is afhankelijk van de samenstelling van de boekenlijst en de school.

Dat de pakketprijzen de afgelopen vijf jaar met 35% zijn gestegen, dient volgens NBb-Educatief sterk te worden genuanceerd. De afgelopen drie jaar zijn de prijzen van de pakketten gestabiliseerd, ondanks een stijging van de consumentenprijzen van de boeken. Dit komt doordat de scholen prijsbewuster worden, mede dankzij informatieverschaffing door de schoolboekspecialisten. Pakketprijsstijging in de jaren 2000 - 2003 was het gevolg van onderwijskundige vernieuwingen, zoals de invoering van de 2e fase en het eindexamen voor het VMBO, waardoor er meer vakken kwamen en dus ook meer boeken nodig waren.

Bij de discussie over gratis schoolboeken maakt NBb-Educatief de volgende kanttekeningen. Hoewel de educatief specialist geen directe belanghebbende is, zien wij naast veel praktische uitdagingen een risico op kwaliteitsverlies, zowel inhoudelijk als didactisch. Nederland loopt nu nog voorop in Europa wat betreft de kwaliteit van leermiddelen. Het bruto benodigde jaarbudget voor schoolboeken zou in de orde van 350 miljoen euro moeten zijn en jaarlijks worden bijgesteld, rekening houdend met prijsstijgingen, veranderingen in het onderwijsbestel en het toenemende gebruik van digitale leermiddelen waarvoor hoge infrastructuur en beheerskosten moeten worden gemaakt. Scholen moeten de vrijheid blijven houden om voorziening van leermiddelen zelf ter hand te nemen of uit te besteden. Ook moet rekening worden gehouden met grote verschillen in boekenpakketprijzen per school en schoolsoort. Daarnaast krijgen dan ook de ouders met hoge inkomens - die de schoolboeken kunnen betalen - een aanzienlijke belastingverlaging.

NBb-Educatief neemt graag deel aan de dialoog tussen overheid en schoolmanagers over dit onderwerp.