Time : 13:00:10
Date : 14 September 2006
Sender Name: promotie binnenvaart vlaanderen

Binnenvaart maakt zich op voor 'sprong van 100 jaar'

Minister Landuyt stelt nieuw reglement en fiscale maatregel voor

De sector heeft er jaren op moeten wachten, maar in januari komt er dan toch een nieuw scheepvaartreglement voor de Belgische binnenwateren. Dat zegt federaal minister van Mobiliteit Renaat Landuyt in BinnenVaart, het magazine van Promotie Binnenvaart Vlaanderen, waarin hij ook fiscale steun voor investeringen aan binnenschepen aankondigt.

Op dit ogenblik geldt in België nog altijd een scheepvaartreglement uit 1935: een tijd toen schepen nog door paarden werden voortgetrokken, in plaats van door computergestuurde motoren. 'Maar alles is klaar om in januari een sprong van bijna honderd jaar te maken,' aldus federaal minister van Mobiliteit Renaat Landuyt (sp.a) in het herfstnummer van BinnenVaart. 'De oude regels maken plaats voor een helder politiereglement, dat volledig op de Europese aanbevelingen is afgestemd. Ook komt er eindelijk een officiële omkadering voor de 24-uurseconomie op het water.'

Vlootvernieuwing

Samen met het reglement wordt er een fiscale steunmaatregel van kracht die de modernisering van binnenschepen moet stimuleren. Renaat Landuyt: 'Vanaf 2007 zal de meerwaarde die binnenvaartondernemers realiseren door hun schip te vernieuwen niet langer worden belast, als ze die opnieuw in een binnenschip investeren. Op die manier willen we zowel de bestaande binnenvaartvloot moderniseren, als de binnenvaartcapaciteit opdrijven om de toenemende congestie van het wegvervoer aan te pakken.'

Aan de fiscale maatregel zijn wel een aantal beperkende voorwaarden gekoppeld. Zo geldt de belastingsvrijstelling alleen voor investeringen in 'nieuwere, grotere of modernere schepen', en dus niet voor wie een bijkomend schip wil inzetten of voor wie in de sector stapt. Bovendien moeten de nieuwe of vernieuwde schepen bovenop de wettelijke vereisten ook aan een aantal ecologische voorwaarden voldoen.

Meer weten? In BinnenVaart, het tweemaandelijkse magazine van Promotie Binnenvaart Vlaanderen, vindt u meer details over de nieuwe maatregel en een exclusief interview met federaal minister van Mobiliteit Renaat Landuyt. Download het nieuwe nummer op www.binnenvaart.be, waar u meteen ook een gratis abonnement kunt aanvragen op dit sectorblad.

Promotie Binnenvaart Vlaanderen? PBV is een onafhankelijke vzw die de verschillende spelers vertegenwoordigt die betrokken zijn bij het (recreatief en professioneel) vervoer over de Vlaamse binnenwateren.

Fotomateriaal nodig?
Surf naar www.binnenvaart.be en klik door naar de rubriek pers.

Voor bijkomende inlichtingen:

Christa Kellens
Communicatieverantwoordelijke Promotie Binnenvaart Vlaanderen Armand Hertzstraat 23, 3500 Hasselt
Tel. +32 11 23 06 06 Fax+32 11 23 06 09
www.binnenvaart.be E-mail: pbv@binnenvaart.be