Ingezonden persbericht


Onderstaand de reactie van het CBL op de aanbevelingen van Cie. Stevens in het domeinrapport Detailhandel dat is aangeboden aan staatssecretaris Van Gennip.

Vooral punt 3 klinkt het CBL als muziek in de oren:

3. Stel de normen voor voertuigen voor de bevoorrading van winkels in stadscentra landelijk vast, evenals een landelijke afstemming van de tijden voor de bevoorrading van winkels in stadscentra komen.

De supermarkten ondervinden enorm veel hinder van de gemeentelijke willekeur waarmee er venstertijden worden bepaald. Versnipperde wetgeving en een doorgeslagen decentralisatie leidt momenteel tot een veelheid aan knelpunten. Vanuit het oogpunt van dienstverlening , milieu en efficiency is dit volstrekt onaanvaardbaar. Ten aanzien van venstertijden huldigt het CBL het standpunt dat vrachtwagens die meerdere supermarkten in een regio beleveren meer tijd dienen te krijgen om te laden en lossen en niet in iedere gemeente met een begin- en eindtijd te worden geconfronteerd.

Ook in punt 7 van Cie. Stevens kunnen wij ons helemaal vinden:

7. Beperk het toezicht op de detailhandel. Het toezicht moet zich vooral richten op de risicovolle bedrijven.

Het CBL wil in de strijd tegen overbodige en tegenstrijdige regels en tegen de controledruk bij supermarkten, dat controlerende instanties gaan samenwerken in één Controle Dienst Retail. Hierdoor kunnen miljoenen euro's bespaard worden en wordt de winkelier verlost van alle verschillende controlediensten die over de winkelvloer komen. Hiermee steunt het CBL de Tweede Kamer die een soortgelijke eis aan het Kabinet heeft gesteld. Van belang is dat controlerende instanties meer en beter gaan samenwerken en dat supermarktondernemers daadwerkelijk één aanspreekpunt hebben en maar één controleur voor een combi-inspectie.

Het betreft niet alleen de landelijke inspectiediensten maar ook de provinciale en gemeentelijke inspectiediensten. Iedere controle op elk niveau van wetgeving dient te worden gebundeld in de Controle Dienst Retail.

Met vriendelijke groet,
Miranda M.G. Boer
Hoofd PR en Voorlichting CBL

070-3376200
06-51502772

Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) is de belangenbehartiger en spreekbuis van de supermarkten in Nederland.