Gemeente Kerkrade

14-09-2006

14.09.06: Plan Akerstraat-Carboonstraat in de startblokken

In september 2005 heeft de gemeente met de `Herontwikkeling kern Spekholzerheide BV' een projectontwikkelingsovereenkomst gesloten over de realisatie van het winkelcentrum Akerstraat/Carboonstraat. Deze BV (Woonmaatschappij Hestia Groep, 3W Vastgoed en Bouwontwikkeling Jongen) heeft de afgelopen maanden samen met de gemeente gewerkt aan de concretisering van het plan voor een nieuw winkelplein. Het plan is door de welstandscommissie geaccordeerd en de vorige week keurde ook de provincie het daarbijbehorende bestemmingsplan goed. Binnen enkele weken zal de bouwvergunning worden aangevraagd. Als alles volgens planning verloopt, starten de bouwwerkzaamheden voor het nieuwe winkelplein aan de Akerstraat/Carboonstraat in het voorjaar van 2007.
Met dit project is een investering EUR19 miljoen gemoeid waarvan de gemeente Kerkrade EUR1,5 miljoen voor haar rekening neemt.

Stedenbouwkundig ontwerp
Architectenbureau Bruls en Co uit Maastricht tekenen voor het eigentijds en modern ontwerp. Het nieuwe plan Impressie 1. omvat een hoogwaardig winkel,- woon- en verblijfsgebied met daarin 77 koopappartementen en de bouw van circa 5000 m² bruto vloeroppervlakte ten behoeve van detailhandel, dienstverlening en horeca. Om dit plan te kunnen realiseren, dienen circa 2100 m² bruto vloeroppervlakte winkels en ongeveer 18 woningen gesloopt te worden.

Naast de drie supermarken Albert Heijn, Aldi en Jumbo komt er ruimte voor kleinschalige detailhandel. Het Carboonplein voorziet straks ruimschoots in parkeergelegenheid. Er komt een geheel nieuw parkeerplein aan de voorzijde van de winkels. Toekomstige bewoners en winkelpersoneel krijgen een eigen parkeervoorziening. De openbare ruimte, de goede winkelvoorzieningen en de riante parkeergelegenheid zal wonen aan het Carboonplein in de toekomst blijvend aantrekkelijk maken. Kerkrade West krijgt daarmee dan ook een impuls om haar rol als wijkcentrum waar te maken.

Planning
De herinrichting van het Carboonplein geschiedt in drie fasen. De eerste fase die in het voorjaar van 2007 start, bestaat uit de sloop van een gedeelte van de Akerstraat en de bouw van circa 57 appartementen en een groot deel van de winkelruimtes. In de tweede fase worden de resterende bestaande winkels gesloopt en nieuwe gebouwd. In deze periode zullen ook 6 appartementen worden gerealiseerd. In de derde fase zullen de laatste 14 appartementen worden gebouwd.

Klik hier voor een tweede impressie.