Provincie Limburg

Karakteristiek logeren met bijzondere ontmoetingen Een nieuw toeristisch product voor Limburg!

Donderdag 14 september heeft gedeputeerde Martin Eurlings op kasteel Daelenbroeck in Herkenbosch het startschot gegeven voor het nieuwe toeristisch product Karakteristiek logeren in Limburg; een bijzondere ontmoeting!. Het product is ontwikkeld door de samenwerkende VVVs Limburg (SVL) in samenwerking met het toeristisch bedrijfsleven in het kader van het beleidsthema Ondernemend Limburg van de Provincie Limburg.

Karakteristiek Logeren
In alle opzichten is dit nieuwe aanbod op toeristisch gebied bijzonder. De toerist kan logeren op speciale plekken zoals kastelen, landgoederen, monumentale boerderijen, herenhuizen en herbergen. Allemaal accommodaties waaraan een verhaal met historie verbonden is. De gastheer of vrouw zal dit ook tijdens het verblijf persoonlijk vertellen aan de gast. Vaak is de historie van het pand en de bewoners ook opgetekend in een boekwerk, wat de gast als blijvende herinnering mee naar huis kan nemen. Bij de start van dit project participeren op dit moment 16 bijzondere veelal kleinschalige logiesaccommodaties. Toeristen weten deze kleinschaligheid steeds meer te waarderen.

Bijzondere ontmoetingen
Verder is het aanbod uniek omdat tijdens het verblijf van de gast in Limburg een zogenaamde bijzondere ontmoeting gecreeërd wordt met leuke activiteiten binnen een viertal themas (cultuur, avontuur, culinair en muziek). Te denken valt aan workshops schilderen, fotografie in kasteeltuinen, healings, mediteren, maar ook aan muzikale opvoeringen op de accommodaties zelf (uitgevoerd door talent van het conservatorium) en wijn- en bierproeverijen.

Eerste leerbedrijf in de toeristische sector in Nederland Uniek in het project is verder de samenwerking met de Hogeschool Zuyd. Deelnemende logiesverstrekkers kunnen structureel gebruik maken van studenten en docentenondersteuning. Dit wordt aangeboden door een speciaal voor dit doel opgericht leerbedrijf. Landelijk is dit het eerste leerbedrijf in de toeristische sector. Ondernemers sluiten met dit leerbedrijf een abonnement af waardoor men gedurende een jaar verzekerd is van hulp en ondersteuning op allerlei vlak. Te denken valt bijvoorbeeld aan: bouw- en inrichtingsadviezen door studenten van de faculteit bouw, aan marketingadvies door studenten van de HEAO Communicatie, aan concrete ondersteuning op de werkvloer door studenten horeca of het toevoegen van extra belevingsactiviteiten door gebruik te maken van studenten van het conservatorium tijdens een kasteelconcert. Voor de aanbieders van kleinschalig logies wegen de kosten van extern onderzoek en ondersteuning vaak niet op tegen opbrengsten. Door het onderwijs met de toeristische ondernemers te verbinden wordt dit probleem opgelost.

Karakteristiek logeren is één van de innovatieve antwoorden van de Provincie Limburg om de komende jaren meer toeristen te interesseren voor het unieke toeristisch product Limburg, een hoge kwaliteit van dat product te kunnen garanderen en de professionaliseringsgraad van het ondernemerschap in bepaalde sectoren aan te pakken.11

14-9-2006 11:53