Ouderenhulplijn ook voor verwijzing bij ouderenmishandeling

Nationaal fonds ouderenhulp

Ouderen of betrokkenen bij ouderen die te maken krijgen met mishandeling kunnen contact opnemen met de Ouderenhulplijn, tel. 0900 60 80 100. De getrainde vrijwilligers van de Ouderenhulplijn bieden een luisterend oor en weten de weg naar de juiste regionale organisatie die verdere actie kan ondernemen als dat gewenst is.

Er zijn meer initiatieven in het land die ouderenmishandeling centraal stellen en aanpakken. Het Kenniscentrum Ouderen van het NIZW heeft een groeiend netwerk van plaatselijke informatiepunten. Bij de advies- en steunpunten huiselijk geweld, die door TransAct ondersteund worden, kan men ook terecht. De Ouderenhulplijn kan ouderen doorverwijzen naar de gespecialiseerde hulpverlening.

De Ouderenhulplijn van het Nationaal Fonds Ouderenhulp bestaat sinds september 2005. De hulplijn is in het leven geroepen om ouderen een eenvoudige manier te bieden om vragen te stellen over problemen die ze tegen komen, maar ook voor een vertrouwelijk gesprek. Vele ouderen maken hier gebruik van. Dat men via dit landelijke en makkelijk herkenbare nummer doorverwezen kan worden naar regionale hulporganisaties is nog onvoldoende bekend.

Vast staat dat minstens één op de twintig ouderen te maken heeft met een vorm van mishandeling. Onder mishandeling van ouderen wordt het handelen of nalaten van handelen door persoonlijke of professionele relaties van de oudere verstaan, waardoor de oudere lichamelijke, psychische en/of materiële schade lijdt. De oudere is vaak gedeeltelijk of volledig afhankelijk van de relaties. Er zijn zes vormen van ouderenmishandeling; lichamelijke mishandeling, psychische mishandeling, verwaarlozing, financiële uitbuiting, seksueel misbruik en schending van rechten.

Naar aanleiding van de berichten de afgelopen week dat er grote behoefte is aan een laagdrempelige wijze om te praten over ouderenmishandeling, vragen te stellen en de juiste regionale instantie te vinden, brengt het Nationaal Fonds Ouderenhulp de Ouderenhulplijn nog eens nadrukkelijk onder de aandacht. De Ouderenhulplijn, 0900 - 60 80 100, is 7 dagen per week, 24 uur per dag bereikbaar tegen een laag tarief (5 ct p/m) en wordt opgenomen door vrijwilligers van SOS Telefonische Hulpdienst.

Het Nationaal Fonds Ouderenhulp zet zich in voor kwetsbare ouderen. Steeds meer ouderen krijgen te maken met eenzaamheid, armoede, verwaarlozing of onveiligheid. Door het aanbieden van eigen diensten en het (mede)financieren van (lokale) projecten biedt het fonds concrete steun. Daarnaast vraagt het fonds op allerlei manieren regelmatig de aandacht voor kwetsbare ouderen.