Ministerie van Defensie

14-09-2006 14:27

overdracht taken prt in pol-e khomri

De overdrachtsplechtigheid - Foto: ISAF. Het Nederlandse Provinciaal Reconstructie Team (PRT) in Pol-e-Khomri, Afghanistan, heeft vanochtend zijn werkzaamheden officieel overgedragen aan Hongarije. De overdracht werd bijgewoond door anderen minister van Defensie Kamp en zijn Hongaarse ambtsgenoot Szekeres Imre.

Het PRT was sinds 1 oktober 2004 actief in de provincie Baghlan. De komende twee weken gaan de Hongaren aan de slag onder leiding van de Nederlandse PRT commandant. Op 30 september draagt deze het commando over aan zijn Hongaarse collega.

De afgelopen twee jaar heeft het Nederlandse PRT de Afghaanse regering ondersteund bij het handhaven van de veiligheid en stabiliteit en de bevordering van de wederopbouw. Naast het opleiden en trainen van de lokale politie en het Afghaanse leger voerde het vele honderden projecten uit. Die varieerden van het opzetten van scholen en het installeren van waterkrachtcentrales voor stroomvoorziening tot het verbouwen van ziekenhuizen en het bevorderen van de landbouw.

Het hoofddeel van het PRT bestaat uit ongeveer 150 militairen van de Koninklijke Marine, aangevuld met militairen van de andere krijgsmachtdelen. Uiteindelijk zullen allen begin oktober teruggekeerd zijn in Nederland en daarmee is de aanwezigheid van Nederlandse militairen in de Provincie Baghlan na twee jaar afgesloten.

Klik op de afbeeldingen voor foto's in hoge resolutie.

Minister Kamp houdt een toespraak - Foto: ISAF.