Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA Den Haag

ons kenmerk : DN. 2006/2776
datum : 14-09-2006
onderwerp : Concept- Alterrarapport 'onderbouwing significant effect ammoniakdepositie op natuurgebieden'
bijlagen : 1

Geachte Voorzitter,

Conform uw verzoek stuur ik u hierbij het concept Alterrarapport met de werktitel 'onderbouwing significant effect ammoniakdepositie op natuurgebieden'.

Ik merk daarbij op dat het conceptrapport nog niet is afgerond en om die reden niet aan de Tweede Kamer is toegestuurd. Het conceptrapport is besproken met het IPO, de VNG en het ministerie van VROM, en later ook in de Taskforce Ammoniak, waaraan op dat moment deelnamen het IPO, LTO en de Stichting Natuur en Milieu.

In beide overleggen is geconcludeerd dat een aanvullende onderzoeksopdracht noodzakelijk is alvorens het rapport afgerond kan worden. Deze conclusie in het conceptrapport van Alterra is tweeledig. Aan de ene kant is de extra depositie van ammoniak op een nabijgelegen Natura 2000-gebied bij uitbreiding van een individueel bedrijf vaak niet meetbaar. De ammoniakdeken boven deze natuurgebieden is op veel plaatsen in Nederland zo dik dat een relatief kleine toename 'niet meer opvalt'. Alterra concludeert echter eveneens dat, gezien deze dikke deken, elke extra toename ons verder brengt van het doel (depositie onder de kritische depositiewaarde, om aan de Natura 2000-instandhoudingsdoelen te kunnen voldoen). Zo bezien stelt Alterra dat in feite elke toename van ammoniak, hoe klein ook, en op welke plek ook, gezien kan worden als een significant effect.

Ik kan moeilijk uit de voeten met deze benadering, want als elke depositietoename vanuit een veehouderij een significant effect oplevert, zou elke vergunningaanvraag waarbij de emissie van ammoniak toeneemt in beginsel moeten worden geweigerd. Dit leidt tot een volgens alle partijen onwerkbare situatie.

Om die reden heeft de Taskforce Ammoniak aan Alterra een aanvullende onderzoeksvraag gesteld en wil ik laten uitzoeken of er een objectieve onderbouwing is te geven voor een meer generieke benadering in de vorm van een drempelwaarde. De drempelwaarde geeft dan aan tot welke omvang een toename van de ammoniakdepositie als niet-significant kan worden beschouwd.

De minister van Landbouw, Natuur
en Voedselkwaliteit,

dr. C.P. Veerman
Bijlagen
Onderbouwing significant effect depositie op natuurgebieden