KPMG


Commissaris maakt zich zorgen over aansprakelijkheid

14 september 2006

Commissarissen die zitting hebben in een auditcommissie maken zich zorgen over de aansprakelijkheidsrisico's die zij lopen.

De zorg spitst zich vooral toe op de afgifte van de in control statement voor de onderneming waarop ze toezicht houden en de mogelijke juridische gevolgen daarvan. Uit onderzoek van KPMG blijkt dat tweederde van de commissarissen die deel uitmaken van een auditcommissie bij Nederlandse beursgenoteerde ondernemingen zich hierover zorgen maakt. Wereldwijd is de zorg echter nog groter. Internationaal maakt met 80% van de commissarissen zich zorgen over de aansprakelijkheidsstelling. Toch blijkt slechts één procent van de commissarissen niet tevreden over de dekking van de aansprakelijkheidsverzekering. KPMG ondervroeg wereldwijd ruim 1.200 commissarissen naar de ontwikkeling van de rol en werkzaamheden van de auditcommissie. In Nederland deden 85 commissarissen mee aan het onderzoek.

Volgens Philip Wallage van KPMG is de grote gelijkenis tussen de diverse landen zeer opvallend. Wallage: De verschillende landen kennen immers vaak hele verschillende juridische regels voor commissarissen en auditcommissies. In Amerika is de auditcommissie bijvoorbeeld een apart orgaan met eigen bevoegdheden, terwijl het in Nederland onder de zelfregulering van Tabaksblat de taak van de (audit)commissies is om de besluitvorming van de raad van commissarissen voor te bereiden.

Uit het onderzoek van KPMG blijkt voorts dat commissarissen tevreden zijn over de effectiviteit van de auditcommissie. Wallage: De helft van de commissarissen beoordeelt het eigen functioneren zelfs als zeer effectief. Opmerkelijk is dat driekwart van de commissarissen van mening is dat de effectiviteit het afgelopen jaar is toegenomen. Maar als het gaat om zaken als voldoende tijd en aandacht voor het werk van de auditcommissie is slechts de helft van de commissarissen tevreden. De hoeveelheid tijd is natuurlijk sterk afhankelijk van onder meer het aantal commissariaten en nevenfuncties. Gemiddeld opereert een commissaris in Nederland in 2,3 auditcommissies en besteedt hij aan het werk in de auditcommissie tussen de 50 en 100 uur."

De Interne Accountantsdienst blijkt bij veel ondernemingen steeds meer in de richting van de auditcommissie op te schuiven. Wallage: Daar waar het in Nederland lange tijd de gewoonte was dat de Raad van Bestuur direct verantwoordelijk was voor de Interne Accountantsdienst, blijkt dat in minder dan 30% van de gevallen het uiteindelijk de CEO of CFO is die de interne accountant kan benoemen en ontslaan en hier in toenemende mate een rol is weggelegd voor commissarissen.

Voor nadere informatie: Andy Bellm, telefoon (020) 656 7039

© 2006 KPMG Holding N.V., registered with the trade register in the Netherlands under number 34153857 and a Dutch limited liability company and a member firm of the KPMG network of independent member firms affiliated with KPMG International, a Swiss cooperative. All rights reserved.