Gemeente Utrecht

Adoptieteam gaat keihard aan het werk voor Overvecht

Het komende halfjaar gaat een 'adoptieteam' keihard aan de slag voor Overvecht. Het team bestaat uit: Rinda den Besten (wijkwethouder), Annet Bertram (directeur-generaal ministerie van VROM) en Pieter Winsemius (externe deskundige). Aart-Jan de Geus (minister van Sociale zaken en werkgelegenheid) is 'adoptieminister'. Het team gaat ondernemers, instellingen en organisaties in de wijk ondersteunen bij het vinden van oplossingen voor problemen. Deze nieuwe samenwerking moet in mei 2007 concrete resultaten hebben opgeleverd, zoals 60 extra banen voor jongeren, een plek voor een werkhotel (waar nog eens 60 jongeren kunnen wonen, werken en leren) en vijf nieuwe ontmoetingsplekken voor bewoners. 'Wij gaan onze krachten bundelen om Overvecht weer leefbaar te maken. Iedereen moet weer met plezier in deze wijk kunnen wonen, werken en spelen', aldus het team.

Overvecht staat op een keerpunt: het is erop of eronder voor de wijk. De wijk verslechtert op veel gebieden. Er is veel werkloosheid, armoede en eenzaamheid, vooral mensen met lage inkomens komen in de wijk wonen, mensen met hogere inkomens verlaten de wijk. De woningen bestaan voor 80% uit hoogbouw en er zijn veel goedkope huurwoningen. Er is nu actie nodig, anders kantelt Overvecht van een aandachtswijk naar een wijk die onleefbaar is.

Kortgeleden kende het rijk ¤ 2 miljoen toe voor 'Doe mee in Overvecht'. De wijk is ook uitgekozen voor het project Krachten bundelen voor de wijk, wat betekent dat een adoptieteam er het komende halfjaar aan het werk gaat. Dit moet een extra impuls geven aan verbeteringen in de wijk.

Het adoptieteam Overvecht wil ondernemers, instellingen en organisaties ondersteunen om het komende halfjaar verbeteringen te bereiken op twee gebieden: kansen voor jongeren en vernieuwing van woningen, voorzieningen en openbare ruimte.

Kansen voor jongeren

Er zijn de afgelopen jaren al heel veel activiteiten in Overvecht georganiseerd, bijvoorbeeld op het gebied van sport en cultuur. Het is nu hard nodig dat er meer banen voor jongeren in de wijk komen, zodat zij zicht krijgen op een goede toekomst. Het adoptieteam wil eraan bijdragen dat in mei 2007 het volgende gerealiseerd is: nieuwe banen voor 60 jongeren bij een nieuwe onderneming op het bedrijventerrein in Overvecht, een locatie voor een werkhotel waar nog eens 60 jongeren kunnen wonen, werken en leren, daarnaast 10 leerwerkbanen voor vroegtijdig schoolverlaters en een activiteitenwinkel voor leerlingen van VMBO en ROC.

Nieuwe woningen, ontmoetingsplekken en speelruimte

Het is hard nodig dat er in Overvecht meer variatie komt in het soort woningen. Overvechters en mensen van buiten de wijk kunnen hier dan een (andere) woning vinden die goed past bij hun inkomen, leeftijd en gezinssituatie van dat moment. Hiervoor is nieuwbouw in de wijk nodig, maar daar worden nu al jarenlang plannen voor gemaakt en over onderhandeld. Het adoptieteam wil bereiken dat er in mei 2007 definitieve besluiten liggen voor twee gebieden: integraal gebiedsplan Zambesi-Tigrisdreef en woningbouwplan Braille/Bruisdreef. Hier moet snel werk in uitvoering te zien zijn! Door deze nieuwbouw kunnen mensen bij sloop elders in de wijk meteen naar een nieuwe woning verhuizen (geen tijdelijke woning meer).

Verder kan en moet de openbare ruimte in Overvecht beter gebruikt worden. Het adoptieteam wil eraan bijdragen dat er in mei 2007 een schoolplein zo is ingericht, dat kinderen er ook na schooltijd kunnen spelen.

Tenslotte wil het team bereiken dat volgend voorjaar vijf (flat)woningen in de wijk zijn ingericht als ontmoetingsplaats voor bewoners.

Overvecht is één van de dertien aandachtswijken die door kabinetsleden zijn 'geadopteerd'; meer informatie hierover staat op de site van het ministerie van VROM.

Noot voor de media:

Voor meer informatie over Overvecht kunt u contact opnemen met Sylvia Borgman, bestuurscommunicatie gemeente Utrecht, telefoon 030 - 286 10 55.

Voor meer algemene informatie kunt u contact opnemen met Jeroen Bos, voorlichting ministerie van VROM, telefoon 070 - 339 27 29 of Tijs Manten, voorlichting ministerie van BZK, telefoon 070 -426 87 11.