Gemeente Amersfoort

Voortgang Structuurvisie Park Randenbroek en omgeving

Om voortgang te geven aan de Structuurvisie Park Randenbroek en omgeving en tegelijkertijd verder te zoeken naar mogelijkheden om minder woningen op de locatie Elisabeth te realiseren, heeft het college van burgemeester en wethouders besloten om aan de gemeenteraad voor te leggen te starten met de inspraak voor de structuurvisie exclusief de locatie Elisabeth. Voor de locatie Elisabeth wordt de komende tijd gezocht naar middelen om meer groen en minder woningen te realiseren. De invulling van de locatie Elisabeth komt daardoor later in de inspraak.

De Structuurvisie Park Randenbroek en omgeving geeft in woord en beeld de ambitie weer voor de toekomst voor het groengebied tussen de A28 en de Bisschopsweg. De structuurvisie is op

7 februari 2006 vastgesteld door het college, maar door de gemeenteraadsverkiezing is de visie niet aan de raad aangeboden. Omdat de politiek en de stad de wens hebben om op de locatie Elisabeth meer groen en minder bebouwing te realiseren, is in het nieuwe Collegeprogramma tijd gevraagd om te onderzoeken of en hoe dit mogelijk is met behoud van de voorwaarde van budgetneutraliteit. Echter, ook de verdere voortgang van de structuurvisie is gewenst, om de verschillende functies (sport, cultuur, natuur en recreatie) en initiatieven in het plangebied verder te laten ontwikkelen. Daarom heeft het college op 12 september jl. besloten om aan de raad te vragen de structuurvisie exclusief de locatie Elisabeth en inclusief de locatie Sportfondsenbad vrij te geven voor inspraak.

Procedure en inspraak
De structuurvisie beslaat een groot en divers gebied. In de visie worden voor de verschillende deelgebieden uitgangspunten, randvoorwaarden en inrichtingsvoorstellen gedaan die de basis vormen voor de uitwerking in meer concrete plannen in de komende jaren. Tevens zal de structuurvisie gebruikt worden voor het verwerven van subsidies en andere dekkingsmiddelen. De structuurvisie heeft een horizon van 15 tot 20 jaar. De ambities en voorgestelde ingrepen moeten worden gezien in het licht van deze lange termijn. Na behandeling door de gemeenteraad zal de inspraak op de Structuurvisie Park Randenbroek en omgeving van start kunnen gaan. Na de inspraak en nadat dat de gemeenteraad de structuurvisie heeft vastgesteld, kunnen de deelgebieden verder worden ingevuld. Per deelgebied zal worden bekeken in welke mate een vorm van participatie mogelijk is. Betrokkenen worden via de Stadsberichten, Stadsbericht Extra en de gemeentelijke website uitgenodigd deel te nemen aan klankbordgroepen.

Korte inhoud van de Structuurvisie Park Randenbroek en omgeving Ruimte voor groen en recreatie
In het gebied Park Randenbroek en omgeving zijn nu veel functies samengebracht: een park voor de stad, ruimte voor natuur en cultuur(historie) en een thuis voor vele sporters. Daarnaast wordt er ook gewoond rondom het gebied. In de structuurvisie wordt het gebied vanuit deze invalshoeken benaderd.

Stad

Voor de stad Amersfoort ontstaat met de herinrichting en upgrading van het gebied een aaneengesloten park- en recreatiegebied waarin groen, cultuur en sport elkaar vinden. De voorgestelde ingrepen maken een veel groter gebied dan in de huidige situatie toegankelijk voor publiek. Met de sportfuncties, het ijsbaan/skeeler/evenemententerrein, de scouting, de kinderboerderij, de cultuurhistorische en horeca-elementen in Park Randenbroek, de fiets- en wandelverbindingen en de recreatieve mogelijkheden van de beek, wordt een voor Amersfoort unieke combinatie van recreatieve elementen geboden.

Natuur

De omvorming van de beekoevers en de ontwikkeling van geïsoleerde beekarmen verbetert de kwaliteit van zowel flora, fauna als waterhuishouding. Het toevoegen van monumentale bomen en de te realiseren verbinding tussen de verschillende deelgebieden en oevers in het plangebied versterken dit. Het wordt een groengebied waarin verschillende functies een plek hebben in plaats van functies met groen ertussen.

Cultuur

Met de upgrading van parken Randenbroek en de Vosheuvel ontstaan kansen om de cultuurhistorische waarde van het gebied aanzienlijk te verbeteren. In de visie is nadrukkelijk aandacht voor het historische bomenbestand. Concreet is de wens van het realiseren van een recreatieve/horecafunctie in de Witte Villa in Park Randenbroek. Er zijn ideeën over een beeldentuin en één of meerdere museumactiviteiten in het gebied. Een en ander zal in vervolg op deze structuurvisie nader moeten worden onderzocht en uitgewerkt.

Sport

Behoud van vitale sportverenigingen in het gebied is het uitgangspunt om de diversiteit van aanbod voor de stad op deze locatie ook in stand te houden. Ambities voor groei en de ruimtelijke mogelijkheden binnen de totaalvisie voor het gebied worden hierbij op elkaar afgestemd door nader onderzoek op te starten naar de mogelijkheden voor intensivering. Dubbelgebruik en de aanleg van kunstgrasvelden worden hierbij overwogen. De aanleg van een skeelerbaan in het gebied vormt daarbij een aantrekkelijke uitbreiding voor Amersfoort en het plangebied in de diversiteit van sportief aanbod.

Ruimte voor wonen
Doordat het Sportfondsenbad wordt verplaatst naar de Hogeweg, ontstaan er nieuwe kansen. Door de gemeenteraad is bepaald dat de verplaatsing van het Sportfondsenbad budgettair neutraal dient te verlopen. Dit is mogelijk door hier circa 60 eengezinswoningen met tuin of dek te realiseren. Daarnaast wordt de omliggende openbare ruimte ingrijpend heringericht en voor een belangrijk deel toegevoegd aan het park en de beek.

Informatie: Mirjam Boon, communicatieadviseur voor de sector Stedelijke Ontwikkeling en Beheer (SOB), afdeling Economische Ontwikkeling van de Gemeente Amersfoort, tel. 033 496 45 48,

mail: mcm.boon@amersfoort.nl.