Gemeente Rotterdam

Rijk en gemeente samen aan de slag op Zuid

Twee adoptieteams verberen leefbaarheid Rotterdam Zuid

Twee adoptieteams bestaande uit een wethouder, een hoge rijksambtenaar en een prominente deskundige gaan aan de slag om de leefbaarheid in een aantal wijken in Rotterdam-Zuid te verbeteren. Minister Donner is uit het kabinet afgevaardigd om als ambassadeur van Rotterdam-Zuid op te treden. De projecten vallen onder het rijksprogramma 'Nieuwe coalities voor de wijk', waarin het kabinet dertien aandachtswijken adopteert in elf steden. Rotterdam is blij met dit initiatief en heeft hoge verwachtingen van de bijdrage van de leden van het adoptieteam. Voor het behalen van de doelen in Zuid is een extra inzet van het Rijk zeker nodig.

De teams uit Rotterdam en andere steden zijn donderdag in Den Haag gepresenteerd. Wethouder Dominic Schrijer (Sociale Zaken, Werk en Grotestedenbeleid) gaat zich met zijn adoptieteam met name richten op het verbeteren van de particuliere woningen. Zijn team bestaat uit directeur-generaal Rob Kerstens van het Ministerie van OCW en Doekle Terpstra, voorzitter van de HBO-raad. Wethouder Leonard Geluk (Jeugd, Gezin en Onderwijs) zal zich met zijn adoptieteam met name richten op de jeugd en opvoeding in een aantal wijken in Rotterdam-Zuid. Zijn team bestaat uit met directeur-generaal Rob Kerstens en Steven van Eijck, onder meer commissaris Jeugd- en jongerenbeleid.

Particuliere Woningvoorraad

De particuliere woningvoorraad in Rotterdam is sterk onder de maat. De kwaliteit (onderhouds- en woontechnisch) voldoet niet en het aanbod is niet gevarieerd genoeg. De wijken hebben te weinig eigen identiteit. Het adoptieteam gaat zich daarom richten op:

1. Het creëren van wettelijke creëren om goed beheer door Verenigingen van Eigenaren te bevorderen.

2. Het treffen van goede (juridische) basis om Verenigingen van Eigenaren (VVE's) te dwingen tot en/of te ondersteunen bij financiële regeling voor achterstallig onderhoud en reservering voor toekomstig onderhoud.

3. Het creëren van extra wettelijke instrumenten voor het voorkomen van malafide praktijken, zoals huisjesmelken, illegale logementen, hennepkwekerijen en illegale woonvorming.

4. Het bevorderen van de samenwerking van betrokken partijen om het woningaanbod gevarieerder te maken (bijv. door samenvoeging van bestaande woningen). Aandachtspunten daarbij zijn ook de inrichting van de buitenruimte, de afstand tot voorzieningen in de wijk en een goede waterberging.

Jeugd, onderwijs en opvoeding

Voortijdig schoolverlaten vormt in Rotterdam-Zuid - meer dan elders in Nederland en Rotterdam - een probleem. Het gevolg is een hoge jeugdwerkloosheid. Het adoptieteam van wethouder Geluk zal zich daarom richten op drie punten:

1. Het voorkomen van voortijdig schoolverlaten door het uitgangspunt wettelijk vast te leggen dat jongeren van 18-23 jaar óf naar school gaan, óf werken.

2. Het opzetten van centra voor jeugd en gezin, waarbij jongeren en gezinnen ondersteuning krijgen. JONG XL in deelgemeente Feijenoord dient hierbij als voorbeeld. Het adoptieteam wil dat partijen die bij indicatiestelling en financiering betrokken zijn beter samenwerken. De relatie met onder meer huisartsen, consultatiebureaus, het schoolmaatschappelijk werk, onderwijs (zorgadviesteams), woningcorporaties en opvoedingsondersteuners zal daarbij aan de orde komen. Het team brengt de belemmeringen in kaart die het vroegtijdig uitwisselen van gegevens tussen partijen nu nog onmogelijk maken.

3. Opsporen van de (juridische) belemmeringen voor het ontwikkelen van de brede school in Rotterdam-Zuid. Hiervoor wordt de Kindercampus Pendrecht als voorbeeld genomen.

Pact op Zuid

De projecten sluiten naadloos aan op het Pact op Zuid, het grote investeringsprogramma dat gemeente, deelgemeenten en woningbouwcorporaties in aanwezigheid van minister Donner op 25 september presenteren. Bij dit Pact gaan vijf woningcorporaties, de gemeente Rotterdam en drie deelgemeenten (Charlois, IJssel­monde en Feijenoord) de komende tien jaar samen extra investeren in Rotterdam-Zuid. In de adoptieteams staat centraal dat Rijk, gemeente en andere lokale partijen veel sterker en nauwer samenwerken. Bij beslissingen die de leefbaarheid in wijken raken zijn veel verschillende partijen betrokken. Partijen die het beste met de wijk voor hebben, maar door verschillende werkwijzen en belangen elkaar kunnen tegenwerken. De ambassadeurstrio's zoeken dwars door bestaande werkwijzen en organisaties heen naar innovatieve oplossingen. Zo zullen de partijen van het Pact op Zuid ook nieuwe coalities in Rotterdam stimuleren tussen burgers, scholen, bedrijven, corporaties en andere organisaties.

noot voor de redactie/

Gemeente Rotterdam