Ingezonden persbericht


36 % van alle bedrijven ziet externe HR dienstverlener als business partner

Voor een afdeling Human Resources (HR) is het erg moeilijk om op de hoogte te blijven door de snelle veranderingen en ontwikkelingen. Door nieuwe wet- en regelgeving komen er bovendien meer verantwoordelijkheden bij de werkgever liggen. Het bedrijfsleven gaat dan ook vaker over tot uitbesteding van HR activiteiten, want specialisten kunnen de benodigde vakkennis direct aanreiken. Extern HRM wordt vooral gezien als adviserend, serviceverlenend en coachend. Het meest opvallend is wel dat maar liefst 36% van alle bedrijven een externe HR specialist ziet als business partner. Dit blijkt uit het nieuwe onderzoek HR adviesdiensten 2006 van marktonderzoekbureau Heliview.

Uit dit grootschalige onderzoek onder 767 bedrijven en instellingen blijkt dat maar liefst 51% van de vestigingen in de afgelopen 12 maanden een externe dienstverlener ingeschakeld heeft voor HR werkzaamheden. Van de vestigingen met 100 of meer werknemers ligt dit percentage zelfs tussen 57% en 64%. De soort externe dienstverlener die het meest wordt ingeschakeld voor HR werkzaamheden is de HR adviesorganisatie (47%), gevolgd door de arbodienst (33%) en het werving- en selectiebureau (30%).

Extern HRM wordt vooral gezien als adviserend (91%), serviceverlenend (86%), coachend (84%) of zelfs als business partner (36%) en daarmee kan gezegd worden dat het bedrijfsleven een zeer positief beeld heeft van de HR dienstverlener. De werkzaamheden die vooral uitbesteed worden, zijn functiewaardering, het doorlichten en verbeteren van organisatieprocessen en ontslagbegeleiding. De vestigingen waar interne functionarissen zich nog met diverse HR werkzaamheden bezighouden, zouden vooral ontslagbegeleiding, ziekteverzuimbegeleiding en administratie willen uitbesteden.

De grootste knelpunten die de bedrijven in de komende 2 jaar verwachten, zijn de krapte op de arbeidsmarkt (34%), de vergrijzing (13%) en het vinden van gekwalificeerd personeel (9%). De oplossingen die vestigingen hiervoor noemen zijn zeer uiteenlopend, een voorbeeld hiervan is het aanbieden van opleidingen en trainingen aan het huidige personeel.

Uit het onderzoek blijkt dat GITP, Hay Group en BDO de leiding nemen ten aanzien van de inschakeling van HR adviseurs. Berenschot behaalt de grootste spontane naamsbekendheid.

Voor meer informatie over het onderzoek HR Adviesdiensten en andere HRM onderzoeken kunt u contact opnemen met drs. Katinka Deckers tel.: 076-548 40 00. Of bekijk onze website: www.heliview.com. Ons adres is Lage Mosten 1-5, 4822 NJ Breda.