Gemeente Mook & Middelaar


opening natuurpark

Natuurpark 'de Zandberg'

Donderdag 1 juni heeft burgemeester Hanselaar van Loevezijn samen met de heer Rootert van Nazorg Limburg natuurpart de Zandberg officieel geopend. U vindt dit park op de voormalig stortplaats aan de Groesbeekseweg te Mook. Op een hoogte van bijna 60 meter boven NAP hebt u een prachtig uitzicht!

Geschiedenis

De naam van dit natuurpark zegt het al min of meer: dit is een zand- en grintgroeve geweest. 'De Zandberg', zoals deze plek in de volksmond heet, maakte in het verleden deel uit van de stuwwal die 150.000 tot 200.000 jaren geleden in de toenmalige ijstijden in deze streek is gevormd.

'De Zandberg' was vroeger ook een onderdeel van de Mookerheide. Toen hier in 1574 de roemruchte veldslag plaatsvond strekte dit heidegebied zich uit van Plasmolen in het zuiden tot aan de stadswallen van Nijmegen in het noorden.

In de vorige eeuw is zo'n veertig jaar lang op deze plek zand en grint gewonnen. Ruim twintig jaar werd het zand voornamelijk gebruikt door de toenmalige Mookse steenfabriek 'Graaf Lodewijk'. Daarna zijn het zand en grint o.a. verwerkt voor de aanleg en het onderhoud van wegen; het zand werd ook voor de woningbouw gebruikt.

Tijdens de afgravingen zijn hier allerlei geologisch interessante afzettingen uit de ijstijden ontdekt, waaraan diverse wetenschappelijke publicaties zijn gewijd.

Van 1963 tot 1994 was de groeve in gebruik als stortplaats van huishoudelijk afval. Het vuil werd afgedekt met zand uit de afgraving. Na de sluiting is op de vuilnisbelt een bovenafdichting aangebracht, bestaande uit een waterdichte folie en een grondlaag van gemiddeld ruim 1½ meter dikte. Deze afdichting voorkomt dat er hemelwater in het onderliggende vuil doordringt. Een drainagesysteem zorgt voor de afvoer van het water naar een bezinkvijver aan de rand van het park.

Het methaangas, dat zich in de afgedekte vuilnisberg vormt, wordt afgevoerd naar de gasverwerkingsinstallatie bij de ingang van het park. Deze installatie zorgt ervoor dat hieruit elektriciteit kan worden gewonnen.

Het beheer van 'de Zandberg' is, net als van andere gesloten stortplaatsen in deze provincie, in handen van Nazorg Limburg BV. Deze organisatie zorgt voor een periodieke controle van de afdichtingslaag en houdt de kwaliteit van het grondwater in de gaten.

Natuur- en wandelpark.

De afwerking van de stortplaats en de parkaanleg zijn ook qua hoogteverschillen zodanig vormgegeven dat een harmoniërend geheel met de omgeving is ontstaan, terwijl toch de 'menselijke hand', die hier de afgelopen eeuw heeft ingegrepen, zichtbaar is gebleven.

Het park is ingezaaid met grassen en kruiden en er zijn struiken en bomen geplant, zoals brem, kardinaalsmuts, krentenboom, meidoorn en sleedoorn, berk en inlandse eik. Op plekken waar bomen staan is een dikkere grondlaag aangebracht, om te voorkomen dat wortels van deze bomen de afdichtingsfolie beschadigen.

'De Zandberg' is na de afwerking lange tijd afgesloten geweest om de ondergrond goed te laten stabiliseren en de begroeiing voldoende stevig te laten worden. Intussen is het een belangrijk gebied geworden voor de fauna, er leven bijvoorbeeld grote aantallen muizen, insecten en kleine zangvogels. Hierdoor is het een prima foerageergebied voor verschillende roofvogels en voor o.a. de das.

Door het park loopt een wandelroute, die ook aansluit op de nabijgelegen Herrendalroute en tevens de vlakbij staande uitzichttoren passeert. Her en der zijn in het park picknickplaatsen ingericht.

Voor het onderhoud van de natuurlijke vegetatie grazen hier regelmatig schapen. Loslopende honden zijn in het park dus niet toegestaan.