Socialistische Partij

Gerkens wil opheldering over storing bij internetaangiftes

14-09-2006 * SP-Kamerlid Gerkens wil dat minister Nicolaï (Binnenlandse Zaken) uitleg geeft over de computerstoring bij de politie waardoor veel internetaangiftes verloren zijn gegaan.

Afgelopen weekeinde kreeg de politie in heel Nederland, met uitzondering van Rotterdam en Amsterdam, te maken met een computerstoring. Als gevolg hiervan gingen 1235 aangiftes verloren die tussen vrijdag 8 september en maandag 11 september via internet zijn aangebracht. De politie roept alle mensen op die afgelopen weekeinde via internet aangifte hebben gedaan om die aangifte alsnog telefonisch te doen. Dit heeft echter een zeer beperkt effect.

Gerkens wil weten hoe het systeem van internetaangiftes werkt en waarom er geen back-ups zijn gemaakt. Ze vraagt ook een toelichting over andere overheidsdiensten waarbij men via internet formulieren kan insturen. "Kunt u aangeven welke maatregelen er zijn getroffen om computersystemen met persoonlijke gegevens zoals belastingaangifte, de persoonlijke internetpagina, pensioensysteem en Burger Service Nummer te beschermen tegen storingen en ze zo te voorkomen?"