Onderzoek naar gratis kinderopvang

Expodia bv

Persbericht

Gebruikers kinderopvang niet altijd blij met gratis kinderopvang

Veel verkiezingsprogrammas zetten in op gratis kinderopvang. Veelal met als achterliggende gedachte dat gratis kinderopvang zal leiden tot meer arbeidsparticipatie (van vrouwen). Onderzoeksbureau RADAR Kinderopvang legde hierover eind vorige week een aantal vragen voor aan een panel van 800 ouders die gebruik maken van formele kinderopvang. De resultaten zijn opmerkelijk.

De belangrijkste resultaten


1. Mening over gratis opvang. Gratis kinderopvang levert de huidige gebruikers een financieel voordeel op. Gezien de huidige inkomensafhankelijkheid van de ouderbijdrage profiteren huishoudens met hogere inkomens daar meer van dan huishoudens met lagere inkomens. Bijna een kwart van de huidige gebruikers, vooral in de grotere steden, is tegen gratis kinderopvang. Bijna 2 op de 3 gebruikers is het eens met de plannen kinderopvang gratis te maken.


2. Gratis opvang beperken. Het merendeel van de ondervraagde ouders is echter wel voor een beperking van die gratis opvang. Zo ziet 62% de gratis opvang graag beperkt tot 3 dagen en kiest 67% voor een beperking tot gezinnen waar beide ouders werken (of alleenstaande ouders met een baan).


3. Verwachting: kwaliteit zal sterk dalen.
Bijna de helft van de huidige gebruikers van kinderopvang is verwacht dat de kwaliteit van personeel zal afnemen. Meer dan de helft denkt dat de kwaliteit van de voorzieningen en de opvang zelf zullen dalen Tweederde verwacht dat de klantgerichtheid van hun organisatie zal afnemen


4. Gevolgen voor arbeidsparticipatie bij huidige gebruikers kinderopvang. In de groep van huidige gebruikers werken vrouwen veelal parttime. Het effect van gratis kinderopvang op de arbeidsparticipatie bij mannen is zeer beperkt, van de vrouwen die minder dan 16 uur werken verwacht meer dan eenderde iets meer te gaan werken, als ze meer dan 16 uur per week werken verwacht ruim een vijfde iets meer te gaan werken.


5. Gevolgen voor gebruik kinderopvang bij huidige gebruikers Dertig procent van de ouders die nu gebruik maken van een kinderdagverblijf zeggen ( iets) meer gebruik te zullen maken van die vorm van kinderopvang na invoering van gratis opvang. Bij een derde daarvan zal dat overigens niet gepaard gaan met meer arbeidsparticipatie van een van beide partners. Bij de andere opvangvormen treffen we vergelijkbare percentages aan.


6. Niet ontevreden over huidige situatie. In tegenstelling tot hetgeen vaak verondersteld wordt zijn gebruikers kinderopvang in zijn algemeenheid tevreden met procedures en administratieve processen rondom de aanvraag voor een werkgeversbijdrage en de bijdrage van de fiscus. Ook vindt meer dan de helft van de ouders door bijdragen van hun werkgever en de fiscus op dit moment in orde.


7. Invloed op stemgedrag. Een kwart van de ondervraagden geeft aan dat de opvattingen van politieke partijen van (erg) veel invloed zullen zijn bij de bepaling van hun keuze. Overigens zegt ook ruim 11% van de tegenstanders van de kinderopvang dat. Voor een derde van de ondervraagden zullen de plannen van de politieke partijen over gratis kinderopvang niet van invloed zijn op hun stemgedrag.


8. Gevolgen voor arbeidsparticipatie bij huidige niet-gebruikers kinderopvang. De resultaten van dit onderzoek, gecombineerd met resultaten uit andere studies, geven aanleiding tot het stellen van vragen bij wat de gevolgen van gratis opvang zijn voor de groep van niet-gebruikers. Nader onderzoek moet daar uitsluitsel over geven.