Nederlands Instituut voor Zorg en Welzijn

Start verbetertraject Probleemgedrag

Nu aanmelden voor het verbetertraject Probleemgedrag om de kwaliteit van zorg te vergroten

Utrecht, 13 september 2006 - Instellingen in de thuiszorg, de ouderenzorg en de gehandicaptensector kunnen zich nu aanmelden voor deelname aan het verbetertraject Probleemgedrag dat start op 23 januari 2007. Het verbetertraject Probleemgedrag maakt deel uit van Zorg voor Beter, een initiatief van het ministerie van VWS om een extra kwaliteitsimpuls te geven aan de thuiszorg, ouderenzorg, gehandicaptenzorg en de langdurende ggz.

Probleemgedrag
Cliënten in de langdurige zorg vertonen soms gedrag dat problemen voor henzelf, hun omgeving of de medewerkers oplevert. Het gaat dan bijvoorbeeld om apathie, agressie, automutilatie of extreem claimen of klagen. De oorzaak van probleemgedrag kan heel divers zijn en hangt met tal van factoren samen. Veel zorginstellingen en hun medewerkers weten vaak niet goed raad met dit probleemgedrag. Door deel te nemen aan het verbetertraject Probleemgedrag gaan instellingen in de langdurige zorg aan de slag om te zoeken naar andere manieren om met probleemgedrag om te gaan.

Het verbetertraject Probleemgedrag
Deelname aan het verbetertraject Probleemgedrag betekent dat instellingen eerst een gedegen analyse maken van hun eigen situatie. Als vanzelf vloeien daaruit verbeteracties voort. Ze werken daarbij samen met andere organisaties, waardoor een stimulerende wisselwerking van ervaringen, successen en deskundigheden ontstaat. Ze kunnen daarnaast gebruik maken van door experts aanbevolen maatregelen en van voorbeelden uit goede praktijken. De expertise van een breed scala deskundigen staat ter beschikking en medewerkers van de NVVA beroepsvereniging van verpleeghuisartsen en sociaal geriaters, het CCE Centrum voor Consultatie en Expertise en NIZW Zorg ondersteunen de deelnemers.

Meer informatie en aanmelden
Meer informatie over de Verbetertrajecten is te vinden op www.zorgvoorbeter.nl/verbetertrajecten. Instellingen die geïnteresseerd zijn in deelname aan het verbetertraject Probleemgedrag kunnen een inschrijvingsformulier aanvragen bij het secretariaat Verbetertrajecten, telefoon (030) 230 65 75, e-mail verbetertrajecten@zorgvoorbeter.nl.

Zorg voor Beter
De Verbetertrajecten maken deel uit van Zorg voor Beter. Dit programma geeft de komende jaren een extra kwaliteitsimpuls aan de thuiszorg, ouderenzorg, gehandicaptenzorg en de langdurende ggz. Dit gebeurt op initiatief van het ministerie van VWS, in samenspraak met de brancheorganisaties, beroepsverenigingen en cliëntenorganisaties. ZonMw en NIZW zijn verantwoordelijk voor de uitvoering. Zorg voor Beter bestaat onder meer uit de Verbetertrajecten, het Landelijk Dementieprogramma en het Steunpunt Verpleeghuiszorg. Meer informatie is te vinden op www.zorgvoorbeter.nl.

NIZW
Postbus 19152
3501 DD Utrecht
(030) 230 63 11