Gemeente Gouda


persbericht: sluitende aanpak jeugdwerkloosheid (14/09/2006)

Bestrijding van de jeugdwerkloosheid is een topprioriteit van het Goudse college. Zo blijkt uit het plan Sluitende aanpak Jeugdwerkloosheid Gouda, dat dinsdag 12 september is vastgesteld door het college van BenW. In onze aanpak werken we aan een sluitende keten samen met de partners en leggen we extra nadruk op de afspraken die we met het bedrijfsleven maken rond stage en (leer)werkplekken, aldus Piet van der Sluijs (wethouder Sociale Zaken/Werkgelegenheid).

prioriteit
De gemeente Gouda is sinds 2004 actief aan de slag met de aanpak van jeugdwerkloosheid. Zo participeert de gemeente samen met de ISMH (Intergemeentelijk Samenwerkingsorgaan Midden-Holland) en de regiogemeenten in het Jongerenloket Gouda dat jongeren zonder startkwalificatie toeleidt naar werk of scholing. De gemeente Gouda is echter van mening dat er nog geen sprake is van een sluitende aanpak jeugdwerkloosheid. Een grote groep jongeren blijft nog buiten beeld en dreigt daarmee de aansluiting met de maatschappij te verliezen. Het college van BenW heeft daarom de sluitende aanpak jeugdwerkloosheid tot een topprioriteit benoemd voor deze collegeperiode, vertelt wethouder Piet van der Sluijs.

De doelstelling van de sluitende aanpak is dat alle Goudse jongeren tussen de 16 tot 25 jaar zonder opleiding of baan zo snel mogelijk een opleiding volgen, een werkervaringsplaats hebben en een baan krijgen.

sluitende aanpak
Om de aanpak echt sluitend te krijgen is extra investeren samen met de partners nodig. We gaan meer dan tot nu toe investeren in het betrekken van werkgevers, het meer pro-actief benaderen van jongeren en het versterken van de werking van het jongerenloket, vervolgt wethouder Van der Sluijs. Zo wordt de komende bestuursperiode geïnvesteerd in preventie van schooluitval, wordt de afstemming tussen vraag en aanbod versterkt en neemt de gemeente deel aan het project 2de kans beroepsonderwijs. Dit project biedt jongeren zonder beroepskwalificatie een kans deze alsnog te halen. Bij al deze maatregelen werkt de gemeente intensief samen met betrokken lokale en regionale partners zoals scholen, ISMH, RMC (het Jongerenloket), CWI en werkgevers.

jongerenactiedag en banenmarkt
De verschillende samenwerkingspartners hebben samen al een aantal initiatieven ontwikkeld om jeugdwerkloosheid tegen te gaan. Eén van deze initiatieven is de jongerenactiedag met als titel Werk in Uitvoering, die op vrijdag 29 september aanstaande plaatsvindt van 09.30 tot 15.00 uur in Stadswinkel Buytenerf, Klein Amerika 20 in Gouda. Deze actiedag wordt georganiseerd door het ID-College, het CWI, RMC, werkgevers, de kenniscentra Zorg en Techniek en de gemeente. Alle VMBO-ers uit de hoogste klassen en nieuwe MBO-studenten (met name op de niveaus 1 en 2) die nog geen leerwerkbedrijf hebben gevonden of nog niet weten wat ze willen krijgen informatie over de mogelijkheden van de banen in de sectoren zorg en techniek. Daarnaast vindt op zaterdag 30 september op dezelfde locatie de landelijke banenmarkt van het CWI plaats.