Gemeente Den Helder

14-09-2006 College Den Helder kan niet akkoord gaan met de voorgenomen overname van het aandeel Libéma in oude Oude Rijkswerf Willemsoord door Kaap Helder BV
Na bestudering van de plannen en gesprekken met Libéma en Kaap Helder B.V. over de plannen van Kaap Helder BV om de contractpositie van Libéma in de Oude Rijkswerf Willemsoord over te nemen, heeft het college de partijen moeten meedelen dat een eventuele beëindiging van de samenwerking door de gemeente met Libéma niet moet plaatsvinden door een overname van het aandeel van Libéma door Kaap Helder. Het college vindt dat er onvoldoende waarborgen zijn dat de ontwikkelingen op de Oude Rijkswerf Willemsoord met een dergelijke overname op een hoger plan zullen kunnen worden gebracht.

Het college heeft grote waardering voor de inspanning die Kaap Helder B.V. in korte termijn heeft geleverd om te komen tot nieuwe plannen voor de ontwikkeling van de Oude Rijkswerf Willemsoord. De gemeente heeft echter moeten constateren dat de plannen op verschillende punten niet stroken met de afspraken in de Allonge/Samenwerkingsovereenkomst met Libéma, waardoor één-op-één-overname van het aandeel niet mogelijk is. Ook is onvoldoende duidelijk geworden of Kaap Helder BV de financiering van de benodigde investeringen in het gebied rond kan krijgen. Verder heeft de Rijksbouwmeester gewaarschuwd dat de huidige culturele en monumentale kwaliteit van het gebied door de plannen in het geding komt. Subsidiegevers, waaronder de Provincie Noord-Holland, zijn zeer kritisch over een nieuwe partner in de Samenwerkingsovereenkomst en dringen erop aan dat de gemeente de regie in handen neemt.

De gemeente wil op korte termijn overleggen over tussentijdse beëindiging van de Samenwerkingsovereenkomst met Libéma dat eerder te kennen heeft aangegeven in overleg met haar activiteiten op de Oude Rijkswerf Willemsoord te willen stoppen. De gemeente wil nadrukkelijk de mogelijkheid open houden dat, zij het op een wat bescheidener en financieel meer verantwoorde wijze, Kaap Helder B.V. een rol zou kunnen spelen in de toekomstige ontwikkeling van de Oude Rijkswerf Willemsoord.