Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

De Voorzitter van de Tweede Kamer Postbus 90801 der Staten-Generaal 2509 LV Den Haag Anna van Hannoverstraat 4 Binnenhof 1 A Telefoon (070) 333 44 44 2513 AA S GRAVENHAGE Fax (070) 333 40 33 www.szw.nl 2513AA22XA

Contactpersoon Ons kenmerk AV/A&Z/2006/76950 Doorkiesnummer Datum 14 september 2006

Onderwerp Kamervragen van het lid Koer Kaya (D66)

Hierbij zend ik u de antwoorden op de Kamervragen van het lid Koer Kaya (D66) over de samenwerking tussen kinderopvangorganisaties en sportclubs.

De Minister van Sociale Zaken
en Werkgelegenheid,

(mr. A.J. de Geus)

2050618260

Vragen van het lid Koer Kaya (D66) aan de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid over de mogelijkheden om professionele naschoolse opvang onder de tegemoetkoming kinderopvangkosten te laten vallen. (Ingezonden 30 augustus 2006)


1
Bent u ervan op de hoogte dat vooruitlopend op de wet, waarin wordt geregeld dat scholen voor kinderopvang moeten zorgen, een aantal scholen en zelfs sportclubs reeds een contract heeft afgesloten met de plaatselijke naschoolse opvang?

Ja, daar ben ik van op de hoogte.


2
Wat vindt u ervan dat deze naschoolse opvang, ondanks dat die verzorgd wordt door een professionele instelling, volgens de Belastingdienst niet wordt gezien als buitenschoolse opvang en daarmee ook niet in aanmerking komt voor tegemoetkoming van de kinderopvangkosten?

De Wet kinderopvang stelt heldere criteria om te bepalen of sprake is van formele buitenschoolse opvang of niet. Hiermee zijn ook bepaalde kwaliteitsaspecten geregeld. Alle geregistreerde kinderopvangorganisaties moeten aan deze kwaliteitseisen voldoen. Ouders die arbeid en zorg combineren hebben onder bepaalde voorwaarden aanspraak op een kinderopvangtoeslag op grond van de Wet kinderopvang. Eén van die voorwaarden is dat hun kind gebruik maakt van geregistreerde kinderopvang, bijvoorbeeld gastouderopvang die plaatsvindt door tussenkomst van een geregistreerd gastouderbureau of geregistreerde buitenschoolse opvang. Dit geldt ook wanneer deze bso sportactiviteiten aanbiedt die onder haar verantwoordelijkheid vallen. Wanneer kinderen na schooltijd deelnemen aan activiteiten (hoe waardevol ook) die niet georganiseerd worden door een geregistreerd kindercentrum, kan dit niet als invulling gezien worden van de Wet kinderopvang. Dit betekent dat ouders die hun kinderen aan dergelijke activiteiten laten deelnemen niet in aanmerking komen voor een kinderopvangtoeslag ingevolge de Wet kinderopvang.


3
Bent u bereid ouders die gebruik maken van deze diensten financieel tegemoet te komen? Zo ja, welke stappen dienen ouders hiervoor te ondernemen?

Alleen ouders die arbeid en zorg combineren en gebruik maken van geregistreerde kinderopvang kunnen hiervoor een kinderopvangtoeslag aanvragen bij de Belastingdienst.


1) Netwerk, 22 augustus 2006


---


3