MINDEF: Militairen Afghanistan bellen voortaan gratis

Ministerie def

http://www.mindef.nl

Staatssecretaris van Defensie Cees van der Knaap heeft besloten dat met onmiddellijke ingang alle naar Afghanistan uitgezonden militairen kosteloos kunnen bellen. Aanleiding voor het besluit zijn de klachten over telefoonkosten die de bewindsman bereikten tijdens zijn recente bezoek aan Afghanistan.

Het gebruik van privé (mobiele) telefoons is in Afghanistan in verband met operationele risico's niet toegestaan. Voor contact met het thuisfront is het uitgezonden personeel aangewezen op het gebruik van welfare-telefoons. Tot op heden moest het personeel de kosten hiervoor zelf betalen. Defensie maakt nu het gebruik van deze telefoons in Afghanistan gratis. Leidinggevenden zullen toezien op een redelijk gebruik.

Defensie heeft belang bij het aanbieden van communicatiemogelijkheden aan militairen. Goed contact tussen uitgezonden militairen en hun thuisfront draagt bij aan de inzetbaarheid van militairen en verkleint de kans op psychosociale klachten. Defensie bood al langer, daar waar mogelijk, gratis internet en e-mail aan. Defensie heeft voorbereidingen getroffen om, indien de behoefte toeneemt, extra apparatuur en verbindingscapaciteit beschikbaar te stellen. Het kosteloos bellen wordt over enkele maanden geëvalueerd.