Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

Persbericht, 14 september 2006

Twee miljoen per jaar voor zee- en kustonderzoek

Regierol NWO-ALW in nieuw nationaal onderzoeksprogramma

Minister van der Hoeven (OCW) stelt twee miljoen euro per jaar beschikbaar voor zee- en kustonderzoek. Deze toezegging deed de minister tijdens de presentatie van de plannen van het NWO-gebied Aard- en Levenswetenschappen (NWO-ALW) voor 2007-2010, vandaag in Naturalis. NWO-ALW is initiatiefnemer van het nieuwe Nationaal Programma voor Zee- en Kustonderzoek. Dat programma stelt het wetenschapsgebied, geheel in lijn met de NWO-strategienota, in staat om de krachten van universiteiten en kennisinstellingen te bundelen en in overleg met vakdepartementen en andere partners actueel maatschappelijk onderzoek te initiëren.

Het Nationaal Programma voor Zee- en Kustonderzoek richt zich op een betere voorspelling van de kustontwikkeling, de rol van kringlopen en stofstromen in relatie tot waterkwaliteit, draagkracht voor een duurzame opbrengst van het ecosysteem, verandering in de biodiversiteit, de rol van zee en oceaan in klimaatverandering en de effecten daarvan op het mariene systeem. NWO-ALW investeert een miljoen euro per jaar in het programma.

NWO-ALW werkte reeds met medewerking van Rijkswaterstaat, het ministerie van LNV en de kennisinstellingen een pilotprogramma uit voor onderzoek naar de veranderende draagkracht van het ecosysteem in de Noordzee, de Waddenzee en de Nederlandse Delta. Deze plannen worden gepresenteerd tijdens de Noordzeedagen, die Wageningen IMARES en het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO) op 5 en 6 oktober in Vlissingen organiseren.


*** Nationale kennisinfrastructuur ***
Het ministerie wil mede via NWO-ALW nationale regie in het zee- en kustonderzoek bevorderen. In de afgelopen twee jaar hebben verschillende commissies geadviseerd om de afstemming en aansturing in het mariene onderzoeksveld in Nederland te verbeteren. Ook signaleerden zij een kwalitatief sterk en maatschappelijk relevant onderzoeksveld. Op initiatief van NWO is daarom, vanuit actuele uitdagingen op het gebied van veiligheid, economische opbrengst, natuurbescherming, waterkwaliteit en ruimtelijke ordening, een voorstel voor een Nationaal programma voor Zee- en Kustonderzoek gedaan. De versterking van de nationale kennisinfrastructuur voor zee en kust slaat zo een brug tussen onderzoek en beleid. Nederland kan, als koploper in zee- en kustonderzoek, daarmee een internationale agendabepalende rol spelen.

Met het programma worden verdere verbindingen aangebracht tussen fundamenteel en toegepast onderzoek. Door de oprichting van een Delta Instituut en Wageningen IMARES is reeds een bundeling bij het toegepaste marien onderzoek in gang gezet. Ook het fundamentele onderzoek bij het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (het NWO-instituut NIOZ), het NIOO (een onderzoeksinstituut van de Koninklijke Academie van Wetenschappen), en de universiteiten wordt versterkt.


---
Noot voor de redactie,