D66

Minister Verdonk wil niets doen tegen het feit dat er in Nederland jaarlijks vele tientallen kinderen in een gevangeniscel zitten. D66-Kamerlid Ursie Lambrechts noemt dit een grote schande. In de periode 2005 tot juni van dit jaar verbleven maar liefst 235 kinderen in vreemdelingenbewaring, soms wel 187 dagen lang.

D66-Kamerlid Ursie Lambrechts heeft tijdens een debat over deze kwestie haar afkeer uitgesproken over het feit dat kinderen in de cel zitten. Lambrechts: Al eerder kreeg minister Verdonk stevige kritiek van de Raad van Europa vanwege haar vreemdelingenbeleid, met name over het vastzetten van kinderen. Verdonk lijkt die kritiek gewoon naast zich neer te leggen.

Uitgeprocedeerde asielzoekers mogen volgens afspraak alleen vastgezet worden in de allerlaatste fase van hun uitzetting, om te voorkomen dat ze dan nog de benen nemen. Maar in de praktijk zitten ze soms vele maanden vast. Formeel worden de kinderen niet vastgehouden, want dat gaat tegen het internationale recht in. Toch nemen ouders hun kinderen mee omdat de kinderen anders alleen achter blijven. Verdonk stelt als alternatief voor om een gezin te laten kiezen voor een één-ouder-detentie. Lambrechts: Dat kiezen is maar betrekkelijk. Welke keuze hebben ze: als gezin uit elkaar gerukt worden of met zijn allen het gevang in?

Lambrechts ziet niets in detentie en pleit voor intensieve en individuele trajectbegeleiding. Zo voorkom je dat uitgeprocedeerde asielzoekers in de cel terecht komen. Het zijn tenslotte geen criminelen. Bovendien levert dergelijke begeleiding een hoger terugkeerpercentage op dan in bewaringstelling.

14-9-2006 16:15