Partij van de Arbeid


Den Haag, 14 september 2006


Vragen van het lid Arib(PvdA) aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport


over de invloed van de farmaceutische industrie op het psychiatrisch denken en handelen


1.


Bent u op de hoogte van het artikel in Trouw van vandaag over het boek van de Leidse psycholoog Ron van Deth en de Leuvense hooogleraar psychiatrie Walter Vandereycken 'Psychiaters te koop' over de invloed van de farmaceutische industrie op het psychiatrisch denken en handelen? *


2.


Is het waar dat bijna alle opinieleiders in de psychiatrie verstrengeld zijn met de farmaceutische industrie en dat er bijna geen onafhankelijke opinieleiders zijn die psychiaters en huisartsen kunnen leren hoe zij patiënten moeten behandelen?


3.


Kunt u een overzicht geven van opinieleiders in de psychiatrie en de banden die zij hebben met de farmaceutische industrie? Zo nee, waarom bent u niet op de hoogte van deze belangenverstrengeling?


4


Kunt u aangeven hoe het gebruik van geneesmiddelen in de psychiatrie zich in de afgelopen 10 jaar heeft ontwikkeld?


5.


Kunt u aangeven wanneer en in welke mate geneesmiddelen in de behandelrichtlijnen zijn opgenomen en welke opinieleiders in de psychiatrie bij het opstellen van die behandelrichtlijnen waren betrokken?


6.


Kunt u aangeven welke onderzoeken op het terrein van de psychiatrie zijn betaald door de farmaceutische industrie? Is het waar dat het middel van de fabrikant die betaalt meestal als beste uit het onderzoek komt ?


7.


Bent u bereid tot het instellen van een openbaar register waarin psychiaters ( en andere artsen) hun banden met de industrie moeten aangeven en daarbij vermelden bij welke onderzoeken en met welke geneesmiddelen, zij zijn betrokken?


8.


Wat vindt u van het in het artikel genoemde voorbeeld van de Nijmeegse psychiater Speckens, waarbij zij ¤ 2000 geboden kreeg voor ieddere patiënt die zij een geneesmiddel van een bepaalde fabrikant voorschrijft? Om welke fabrikant gaat het hier? Is dit naar uw mening in strijd met huidige wet- en regelgeving? Waarom? Welke stappen gaat u ondernemen tegen dit soort gedrag van de farmaceutische industrie?


* Trouw,14-9-2006


Met vriendelijke groet,


Chantal Linnemann


Secretaresse Voorlichting


Tweede Kamer-fractie Partij van de Arbeid


Plein 2


K 104


Postbus 20018


2500 EA Den Haag


Tel: 070 318 2694


Fax: 070 318 2800


c.linnemann@tweedekamer.nl