FNV

Vakbondsprotest in Zimbabwe neergeslagen

Zo'n vijftien vakbondsleiders, waaronder voorzitter Lovemore Matombo en algemeen secretaris Wellington Chibebe van de Zimbabwaanse vakcentrale ZCTU, zijn gisteren gearresteerd. De arrestaties zijn met geweld verricht; Chibebe en Matombo werden geslagen. De ZCTU had mensen in 34 steden opgeroepen de straat op te gaan. Vanochtend zijn de vakbondsleiders weer vrijgelaten.

De demonstranten, werknemers en studenten, richtten zich tegen de inflatie van 1000 procent per jaar, en vroegen om hogere inkomens, lagere belastingen en meer medicijnen tegen hiv/aids. De leefomstandigheden in Zimbabwe zijn erbarmelijk.

De demonstratie werd gesteund door kerkelijke groeperingen en de National Constitutional Assembly (NCA). Ook de FNV steunt het protest van de ZCTU en heeft de vakbondsleiding een solidariteitsverklaring gestuurd.

President Robert Mugabe had aangekondigd dat zijn regering elk protest de kop in zou drukken. Chibebe wuifde het dreigement van Mugabe om elke actie tegen te gaan weg. Hij wilde zich niet laten afschrikken door de politie. "Zijn we al niet verpletterd door honger en armoede?" vroeg hij retorisch. Gisteren belde hij vanuit een politiebureau in Harare met de BBC om verslag te doen van zijn arrestatie en mishandeling.

Veiligheidsagenten hadden gisterochtend zoveel mogelijk toegangswegen geblokkeerd, zowel naar Harare als naar andere steden. Toen nabij Harare zo'n vijftienhonderd demonstranten klaar stonden om met hun protest te beginnen, greep de politie in. Ze zouden met wapenstokken en de achterkant van geweren op de menigte hebben ingeslagen.

De aankondiging van de regering-Mugabe dat er tegen demonstranten zou worden opgetreden, heeft menig Zimbabwaan van het protest weerhouden, anders zou de opkomst nog groter zijn geweest. In Zimbabwe moet elke demonstratie geruime tijd vooraf worden aangemeld. Het risico dat die wordt verboden is groot, zodat demonstraties vaak onaangekondigd plaatsvinden. Afgelopen maandag werden nog tientallen vrouwen van de organisatie WOZA opgepakt, toen zijn spontaan demonstreerden tegen het gebrek aan voorzieningen in gemeentes.

>

14 september 2006