Koninklijke onderscheiding voor jusitiepredikant Jan Eerbeek

Stichting exodus nederland

Op jubileumcongres Exodus
Justitiepredikant Jan Eerbeek koninklijk onderscheiden

Jan Eerbeek, Hoofdpredikant bij de Dienst Justitiële Inrichtingen van het Ministerie van Justitie, is op 14 september 2006 benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. De bijbehorende versierselen werden hem door burgemeester W. J. Deetman van Den Haag opgespeld tijdens het in Den Haag gehouden jubileumcongres van Stichting Exodus, waarvan Eerbeek oprichter en landelijk voorzitter is.

Jan Eerbeek (Den Haag, 1947) is sinds 1998 Hoofdpredikant van het Justitiepastoraat vanuit de protestantse kerken. In die functie geeft hij inhoudelijk leiding aan alle protestantse geestelijke verzorgers die binnen de verschillende soorten justitiële inrichtingen werkzaam zijn. Daarvoor werkte hij vanaf 1979 als justitiepredikant in respectievelijk het Huis van Bewaring Den Bosch, de Jeugdgevangenis te Vught en de inrichtingen te Scheveningen. Vanuit deze functies stond hij, als mede oprichter, aan de wieg van het eerste Exodushuis in Den Haag, waar (ex-)gedetineerden een intensief begeleidingsprogramma kunnen volgen. Met de uitbreiding van de Exodusorganisatie tot het huidige landelijke netwerk nam hij tevens het initiatief tot oprichting van Stichting Exodus Nederland, waarvan hij momenteel bestuursvoorzitter is. Ook de voormalige stichting ISNA, gericht op bevordering van nazorg door vooral vrijwilligers aan ex-gedetineerden, werd mede door Eerbeek opgericht. Deze stichting is inmiddels onderdeel van de Exodusorganisatie en telt nu ongeveer 1400 vrijwilligers.

Eerbeek is voorts actief geweest als lid van de gemeenteraad van Den Haag (namens het CDA) en in verschillende bestuurs- en adviseursfuncties op het gebied van onderwijs en welzijn. Momenteel is hij voorzitter van CDA-afdeling Den Haag.

Het jubileumcongres van Exodus vond plaats in de Haagse Hogeschool en werd door Exodus Nederland en Exodus Den Haag georganiseerd in het kader van het 25-jarig jubileum van de Exodusorganisatie.