Gemeente Tilburg

Datum
14 september 2006

Autodelen slaat goed aan in Tilburg

Vanaf september 6 autodateplaatsen beschikbaar

Het autodelen ook wel autodate genaamd is in Tilburg een succes. In het afgelopen jaar is het aantal deelnemers met bijna 50% gegroeid. Daarom worden er in september twee nieuwe opstapplaatsen aangelegd. Een van die plaatsen wordt aangelegd aan de Observantenhof, op de hoek met de Korvelseweg. De andere "autodateplaats" komt aan het Textielpein in de wijk Hasselt.

Daarmee is het milieuvriendelijke concept via Greenwheels niet alleen in het centrum van Tilburg beschikbaar, maar ook in enkele verder weggelegen woonwijken. Wethouder Els Aarts vindt dat een uitstekende ontwikkeling. "Onze stad is goed voorzien van openbaar vervoer. Maar soms is het toch handig om de auto te pakken. Voor iemand die geen auto bezit is autodate een heel handige oplossing. Wij ondersteunen het concept al vanaf 2001 en er worden regelmatig nieuwe parkeerplaatsen aangelegd. We hopen daarmee te bereiken dat deelauto's normaal worden in het straatbeeld van Tilburg."

Vanaf september zijn er in Tilburg 6 autodateplaatsen beschikbaar, namelijk aan de Spoorlaan, Heuvelstraat, Piushaven, Wilhelminapark, Observantenhof en Textielplein.

Populair

Autodate is een visie op autogebruik waarvan verwacht wordt dat die in de toekomst nog populairder wordt. Omdat een auto duur is en toch vaak stil staat, is voor veel mensen gedeeld autogebruik een slimme oplossing. De auto wordt door verschillende mensen gebruikt en men betaalt alleen op het moment dat men het voertuig nodig heeft.

Gedeeld autogebruik: hoe werkt dat?
Voor iedereen die geen auto heeft, maar wel af en toe een auto nodig heeft is gedeeld autogebruik ideaal. Gedeeld autogebruik is een formule die zorgt dat verschillende mensen dezelfde auto na elkaar gebruiken. Dit reduceert autobezit en bevordert het gebruik van openbaar vervoer en fiets. Bij gedeeld autogebruik wordt een abonnement afgesloten bij een aanbieder, in dit geval Greenwheels. De auto staat op een vaste parkeerplaats, waar het voertuig opgehaald en weer teruggebracht kan worden. De gebruiker opent de auto met een chipcard en tankt onderweg met een tankpas bij alle benzinestations in Nederland op rekening van Greenwheels. Het gebruikte aantal uren en kilometers wordt geregistreerd. Maandelijks krijgt de abonnementhouder een overzicht van het aantal autoritten en het verschuldigde bedrag.

Het systeem, dat op een groot aantal plaatsen in Nederland wordt gebruikt, kan een bijdrage leveren aan een bewust autogebruik en een uitkomst bieden voor mensen die slechts af en toe een auto nodig hebben. Aanmelden voor gedeeld autogebruik kan via www.greenwheels.nl of via tel. 0900-2.100.100.

Voor de pers:

Brugt Groenevelt, woordvoerder wethouder Aarts, 013 542 83 33/06 12916887

---- --