Partij van de Arbeid


Den Haag, 14 september 2006


Vragen van het lid Koenders (PvdA) aan de ministers van Ontwikkelingssamenwerking en van Financiën


over het niet toelaten van vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties tot de jaarvergadering van de Wereldbank en het IMF door Singapore.


1 Bent u op de hoogte van het bericht dat Singapore een aantal geaccrediteerde vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties niet toelaat tot de jaarvergadering van de Wereldbank en het IMF?(1]


2 Bent u ervan op de hoogte dat Singapore hiermee handelt in strijd met, in elk geval de geest van, de overeenkomsten tussen Wereldbank, IMF en gastlanden met betrekking tot jaarvergaderingen?


3 Heeft U beschikking over de zwarte lijst en kunt u deze openbaar maken? Kunt u ons tevens zeggen om hoeveel organisaties het hier gaat? Staan er ook Nederlandse vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties op deze zwarte lijst?


4 Bent u ervan op de hoogte dat maatschappelijke organisaties hun geplande bijeenkomst met de Europese bewindvoerders van de Wereldbank van 16 september hebben afgelast omdat de beoogde voorzitter namens de Europese NGOs voor deze bijeenkomst de toegang tot Singapore is ontzegd? Welke stappen worden er ondernomen om deze bijeenkomst alsnog mogelijk te maken?


5 Welke stappen heeft u genomen en kunt u deze week nog nemen richting Singapore om ervoor te zorgen dat Singapore organisaties van deze zwarte lijst haalt en maximale vrije toegang levert? Bent U tevens bereid om in uw speech aan de Raad van Gouverneurs te refereren aan deze onacceptabele gang van zaken?


6 Wilt u bij de beslissing over een volgende vergaderlocatie van de Jaarvergadering zeker stellen dat dit gebeurt op een plaats waar vrije toegang is voor kritische maatschappelijke organisaties?


7 Kunt u deze vragen zo spoedig mogelijk beantwoorden?


Met vriendelijke groet,


Chantal Linnemann

Secretaresse Voorlichting


Tweede Kamer-fractie Partij van de Arbeid

Plein 2

K 104

Postbus 20018

2500 EA Den Haag

Tel: 070 318 2694

Fax: 070 318 2800

c.linnemann@tweedekamer.nl


(1]The Common Good, Guardian, , 12 september 2006