Partij van de Arbeid


Den Haag, 14 september 2006


Vragen van de leden Klaas de Vries, Wolfsen en Albayrak (allen PvdA) aan de ministers van Justitie en de voor Vreemdelingenzaken en Integratie


over een Europees onderzoek naar buitenlandse gevangen in Europese strafinrichtingen


1. Heeft u kennis genomen van het bericht over het rapport ´Buitenlandse gevangenen in Europese strafinrichtingen´, en met name de conclusie dat Nederland niet-veroordeelde buitenlanders zonder papieren sneller opsluit dan andere landen(1]?


2. Onderschrijft u de conclusie van onderzoeker professor Van Kalmthout dat de minimale rechten van buitenlandse gevangenen en in het bijzonder van illegale vreemdelingen in Nederland met voeten worden getreden? Zo nee, waarom niet?


3. Bent u bereid naar aanleiding van de uitkomsten van het onderzoek passende maatregelen te nemen om te zorgen dat de situatie van buitenlandse gedetineerden verbeterd en hun fundamentele mensenrechten niet langer worden geschonden?


4. Deelt u de mening van de onderzoeker dat er in Europees verband bindende minimumnormen zouden moeten komen voor respectvolle behandeling van buitenlandse gedetineerden conform de mensenrechtenstandaarden? Is de Nederlandse regering bereid zich hier voor in te zetten in JBZ-verband?


Met vriendelijke groet,


Chantal Linnemann

Secretaresse Voorlichting


Tweede Kamer-fractie Partij van de Arbeid

Plein 2

K 104

Postbus 20018

2500 EA Den Haag

Tel: 070 318 2694

Fax: 070 318 2800

c.linnemann@tweedekamer.nl


(1] Zie NRC Handelsblad 13 september 2006